24 november 2014

Skatteverkare har haft kul

I torsdags hade Skatteverkets stockholmsregion med sina 1 600 anställda en "trivseldag" på Globen med föredrag m.m. och sedan gemensam middag. Enligt tidningen Expressen kostade kalaset 2,5 miljoner kr. Läs här: http://www.expressen.se/nyheter/skatteverket-festade-for-25-miljoner-kronor/

Detta "festande" har kommenterats på Facebook. De flesta kommentarer hudflänger journalisten Svensson på Expressen som skrivit artikeln. Flera vill veta vad motsvarande personalfester hos Expressen brukar kosta. Ett inlägg lyfter fram Skatteverkets resa från en hatad kontrollmyndighet till en älskad servicemyndighet - en av de mest populära i landet! Det man annars kunde väntat sig i komentarväg borde väl ha varit fördömanden av Skatteverket och deras anställda?

Jag minns en personalfest när jag jobbade på Riksskatteverket. Då festade man på Grand Hotel, vilket givetvis var bestickande. Vi som var med fick betala ett par hundralappars själva, vilket täckte halva matkostnaden. Vinet till maten bjöd verket på (ett glas med påfyllning) plus en avec till kaffet. Detta upprörde Svenska Dagbladet som skrev en artikel med rubriken som - om jag minns rätt - löd ungefär så här: "Skattebyråkrater drack alkohol för 60 000 kr".

Samma kväll hade banken Nordea också personalfest. Där bjöds de anställda på allt. Dessutom var Jerry Williams (den rockande kommunisten) engagerad tillsammans med två olika orkestrar, som svarade för dansmusiken m.m. Hur mycket det kostade skrevs det inte ett ord om.

För en vecka sedan var det ett it-företag som jubilerade och bjöd alla anställda med respektive på en brakfest med uppträdande av en långa rad kända artister, bl.a. Darin och Loreen. Hur mycket det kalaset kostade vet jag inte.

Så gott som alla företag har personalfest, men det är inte alla - som Skatteverket - som kombinerar den med en del andra inslag, typ föredrag m.m. Skatteverket har inte fest varje år. Men så fort en statlig verksamhet vill göra något för sin personal blir det artiklar, vars syfte mer eller mindre tydligt är att visa på hur skattepengar förslösas. Visst, det förekommer då och då överdrivet påkostade fester för offentliganställda, men det hör till undantagen.

Men många, såväl journalister som vanligt folk, tycker nog att statsanställda helst ska jobba dygnet runt, dvs. 24 timmar (och till en mycket låg lön). (Begreppet "24-timmarsmyndigheten" syftar inte på detta utan på den elektroniska service som numera tillhandahålls av de flesta myndigheter, bl.a. Skatteverket.)

När det gäller den nu aktuella festen i Globen för Skatteverkets stockholmsregion så kan jag tycka att man också borde har bjudit in sin grannar i Solna, dvs. de anställda på Skatteverkets huvudkontor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...