22 november 2014

Gift vid första ögonkastet

På svtflow.se visas en dokusåpa som heter "Gift vid första ögonkastet". Jag har inte sett något avsnitt men har förstått att det hela går ut på att en hon och en han paras ihop av en expertpanel och sedan gifter de sig på riktigt utan att ha träffats innan. Om det inte funkar får dom skilja sig - även det på riktigt - en månad senare. Det finns ju något som kallas "Kärlek vid första ögonkastet" - så varför vänta?

Det har tidigare funnits likande program där kvinnor och män paras ihop, dock inte så extremt som detta. Nu går i TV 4 "Bonde söker fru" som också är ett "koppleriprogram". Min fru gillar att titta på det och jag kan till nöds göra det om det inte finns nåt bättre att se i någon annan kanal på teven i köket.

Att gifta sig utan att först ha träffats är inget nytt påhitt. Det förekommer i andra kulturer och religioner där t.ex. en ung flicka tvingas av föräldrarna att gifta sig med en äldre släkting hon aldrig sett förut. Min fanatiskt religiöse far gifte sig andra gången med en kvinna han inte träffat innan.

Nu var farsan inte muslim utan medlem i sekten Efraims budbärare, en sekt som skapats på 1800-talet av svenskamerikanen Charles Lee. (Han hette Carl A Lindquist (1840-1926) innan han emigrerade till USA.) Sekten kan kort beskrivas som Jehovas vittnen, upphöjt till 2. Alltså extrem. Sekten hade många tokigheter för sig: man fick inte äta gris, inte fotografera sig, inte gå på bio och mycket annat. Dessutom skulle jorden gå under, vilket farsan förutspådde till 1955 första gången, sedan 1959. Några fler årtal kom han inte med. Sic!

Min frånskilde farsa var predikant i sekten och dessutom redaktör för sektens tidskrift "Det profetiska ljuset" som hade läsare i hela Norden, alltså även Finland. Där fanns en kvinna som började brevväxla med honom. Tycke uppstod brevledes och de bestämde sig - utan att ha träffats IRL - att gifta sig! De visste inte heller hur de såg ut eftersom foton var bannlysta!

Sagt och gjort. Farsan åkte per tåg till Vasa i Finland och träffade sin finlandssvenska May och de gifte sig hos borgmästaren där och faderskapet tog sedan sin nya fru med sig hem till Örebro. Detta hände året 1965 och de levde ihop tills farsan dog 1977.

Det äktenskapet funkade. De par som deltar i statstelevisionens dokusåpa kanske också får ett äktenskap som gör det?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...