30 april 2010

När kungaparet besökte Skatteverket

Nu har flera tv-kanaler program om kungahuset. Statstelevisionen har kört sin serie på måndagar sedan länge. I går började fyrans serie om huset Bernadotte där kungen fick komma till tals. Trots allt ståhej inför bröllopet i juni så dalar de positiva siffrorna för monarkin.

Som ett led i kungens tidiga utbildning ingick även besök på en rad myndigheter. Förmodligen gick man bokstavsvis till väga och började med AMS och slutade med ÖCB. Någonstans där i mitten kom bokstaven R och då fick dåvarande Riksskatteverket (det som i dag är Skatteverkets huvudkontor i Solna) besök av kungaparet. Det ägde rum den 3 april 1987.

Dagen innan hade Säpo varit där och kollat lokalerna. Kungaparets färdväg till respektive från verket var olika, allt för att förvilla ev. terrorister. Vår ambitiöse säkerhetschef övernattade på verket natten för besöket. (Det var för övrigt samme säkerhetschef som utrymde verket när en tickande väska hittats och gick sedan själv fram och öppnade väskan. Sic! Nu var det dock ingen bomb utan bara en kursdeltagares väska med kläder, böcker och en väckarklocka. Men det kunde ju inte han veta. Snacka om att offra sig.)

I kungaparets program ingick föredrag om verksamheten, samt en rundvandring i lokalerna. Kungen såg inte särskilt glad eller intresserad ut. Däremot var drottningen hela tiden mycket intresserad och gav ett helt annat intryck.

Men kungen ställde en fråga: "Hur många olika skatter har vi?". Verkets folk blev svaret skyldig. Flera olika medarbetare sprang ut i huset och kom sedan tillbaka med olika svar. Då log kungen och jag kan tänka mig vad han tänkte: "Dom vet inte ens hur många skatter vi har... he-he." (Nu är svaret inte så lätt: vad är skatt och vad är avgift? Jag tror det är lika svårt i dag att få fram ett svar.)

Vår datahall skulle också besökas. För att visa hur bra säkerheten och inpasseringskontrollen var skulle alla besökarna förses med besöksbrickor. Även kungaparet. En av värdarna gick fram och började fingra på drottningen blus för att fästa hennes besöksbricka där. Då reagerade kungen och fräste: "Ska det vara nödvändigt. Ni vet väl vilka vi är?" Drottningen och kungen slapp besöksbrickorna.

Efter en föredragning om säkerheten vid datahallen frågade kungen: "Men kan man inte ligga utanför här och med rätt utrustning lyssna av all datatrafik och komma åt uppgifter?" Verkets svar blev skamset ett "ja". Då log kungen igen.

Jag gjorde sedan ett stort reportage om besöket i verkets tidning. På alla bilder där generaldirektören Nilsson var med ser man honom hela tiden med ena handen i byxfickan. Det kommenterades efteråt i massmedia.

PS. Grattis på födelsedagen, kungen! Vi är årsbarn du och jag.

1 kommentar:

  1. Jag var där !
    Kommer ihåg att Drottningen blev mycket upprörd
    över att man så lätt kunde slå upp vem man var gift med och var man var skriven. Hon hade väl då inte hunnit lära sig hur vår offentlighetsprincip fungerar.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...