11 april 2010

Delade resvägar

Den polska makteliten med presidenten i spetsen har omkommit i en tragisk flygolycka. Alla undrar: Hur kunde de åka samtidigt i samma flygplan? Det är ju elementärt att dela upp sig i sådana här sammanhang. Kungen brukar åka i ett plan och kronprinsessan i ett annat när de ska till samma ställe.

Att dela upp sig vid resor och välja olika färdemedel var något som dåvarande Riksskatteverket praktiserade redan på 1970-talet. När verkets företagsnämnd skulle åka till Sundsvall för att ha sitt sammanträde hos verkets norra distriktkontor delade man upp sig. Generaldirektören och halva nämnden tog flyg dit och tåg hem. Överdirektören och den andra halvan tog tåg dit och flyg hem.

Jag minns besöket i Sundsvall även av en annan anledning. Nämnden var hembjuden till kontorets chef. Hela hans hem var fullt av tidiga Bengt Lindström-tavlor - en förmögenhet alltså. Jag undrade varför.

Det visade sig att distriktskontoret hade en livaktig konstförening som tidigt sponsrade den norrländske konstnären Lindström genom att köpa in hans tavlor. Då var de kanske inte värda särskilt mycket men i takt med att Lindströms berömmelse steg och att han blev en världskänd konstnär steg värdet på tavlorna.

Bengt Lindström bodde både i Frankrike och i Sverige. Jag minns också ett tv-program med honom. Det som imponerade mest på mig - förutom hans konst - var att han i Frankrike hade en person anställd som enbart hade till uppgift att göra rent hans penslar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...