10 april 2010

Kungligt skvaller

Häromkvällen var jag på middag och då kom vi att prata om kungahuset med anledning av sommarens stora händelse - kronprinsessans bröllop. En av gästerna - för övrigt från Örebro - kunde berätta att kungen har älskarinnor i Sverige och att drottningen har älskare i Tyskland. Observera pluralis. Dessutom så hävdades att kronprinsessans lillebror skulle vara förtjust i män. Jodå, allt var sant för det hade berättats (i tredje hand) av personer som stod hovet nära.

Nu var det inte bara kungahuset som det skvallrades om vid middagen. Samma källa menade att Olof Palme var far till Anna Lindh. (Rent teoretiskt skulle det kunna vara sant för Palme var 30 år när Anna Lindh föddes.)

Förr i tiden - fram till 1948 - kallades det majestätsbrott när man smädade eller förtalade kungahuset. Men nu för tiden är det tydligen helt okej.

Men ser man tillbaka på tidigare kungligheter så har det också skvallrats en hel del. Här är några exempel: Drottning Kristina var hermafrodit. Karl XII hade en förbindelse med Aurora von Königmarck. Hovstallmästare Munck var far till Gustav IV Adolf. Inget av detta betraktas som sant av historikerna.

Förr tvingades kungarna gifta sig med andra kungliga i många fall av politiska skäl. Då var det kanske inte så konstigt att de skaffade sig frillor vid sidan av. Men fruktbärande förbindelser innan de var gifta förekom också. Oscar I fick två söner - Hjalmar och Max - med skådespelerskan Emilie Högqvist och en dotter Oscara med grevinnan Löwenhielm när han var kronprins. Detta lär vara sant.

Hans två söner var också kvinnotjusare, inte minst Karl XV. Men även Oscar II - som åkte omkring med båten Drott på Västkusten - fick två söner med sångerskan Marie Friberg. Gustav V:s intresse gick dock i annan riktning och hans hustru var god vän med sin läkare. Även detta lär vara sant.

En tidigare statsminister - Per-Albin Hansson - hade två separata familjer, vilket var en väl känd hemlighet på den tiden. Efter Per-Albin kom Tage Erlander. Honom har jag inte hört något skvaller om. Men vem vet, den dagen kanske också kommer, för det verkar ju snackas mycket skit runt om i folkhemmet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...