27 april 2010

Inför adelskapet och ordnarna

Kungahuset och därmed även monarkin har minskat i popularitet senaste tiden. Författaren och m.m. Göran Hägg tycker vi ska ha kungen kvar men att han ska väljas i stället för att få jobbet i arv. Kan ni tänka er kung Göran och drottning Anitra? Förr i tiden - dvs. på den tidiga medeltiden - valde vi våra kungar, så varför inte?

Men egentligen tycker jag nog monarkin ska vara kvar som den är. Jag tycker också att adelskapet och ordnarna ska återinföras. Den siste som adlades var forskningsresanden Sven Hedin 1902. Men vem var den näst siste att bli adlad? Jo, det var en göteborgsköpman vid namn Wijk och det var i slutet av 1800-talet när Oscar II var kung.

Ordnarna (för svenskar) togs bort i början av 1970-talet. Den som hade byråchefs ställning och hade jobbat i staten i 30 år fick då Nordstjärneorden. Fotfolket fick -precis som nu - hålla till godo med medaljen för nit och redlighet.

Om kungen i dag kunde adla folk och dela ut ordnar (och inte som nu bara medaljer av olika sorter och storlekar) så skulle vi kanske slippa se medelmåttiga politiker bli medelmåttiga landshövdingar eller generaldirektörer eller fuskprofessorer. Att ge bort chefskapet för ett län eller en myndighet eller titeln professor är ju de enda "adelskap" som staten har i dag. Ordnarna kunde vara ett komplement. Förmodligen skulle det bli både billigare och effektivare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...