30 november 2011

Många hövdingar - få indianer

Den svenska försvarsmakten har nästan 3 000 högre officerare - från majorer och örlogskaptener till generaler och amiraler. Danmark har knappt 1 300 högre befäl trots att man har 84 000 soldater, nästan dubbelt så många som Sverige.

Finland har ca tusen högre officerare och 250 000 soldater. Finska försvarsbudgeten är dessutom bara hälften så stor som den svenska.

Nånstans verkar det vara fel...

22 november 2011

Djurskyddet bättre än äldrevården

Om en bonde missköter sina kossor och låter dem vara inomhus, liggande i sin egen avföring slår djurskyddsinspektörerna till och djurhållaren kan bli åtalad för djurplågeri. En häst får inte gå ensam i hagen. Den måste ha sällskap av minst en hästkompis.

Reglerna och tillsynen när det gäller våra djur är bättre än för åldringsvården, där de gamla kan tvingas ligga i sina fullskitna blöjor utan att någon blir åtalad. Hundratusentals gamla är dessutom helt ensamma.

Snacka om prioritering.

Djuren har många militanta vänner, som - visserligen missriktat och kontraproduktivt - släpper ut minkar, eldar upp mjölkbilar och terroriserar körsnärer. Det kanske är dags att åldringarna får motsvarande militanta vänner som lika hårt driver deras sak för att det ska hända något rejält?

21 november 2011

Pant på lågenergilampor

EU har förbjudit vanliga glödlampor. Vi ska använda lågenergilampor i stället och skälet är att värna miljön. Nu visar det sig att uttjänta lågenergilampor, som innehåller kvicksilver, hamnar där de inte ska, bl.a. i glasåtervinningen; alltså där vi brukar slänga våra tomma vinpavor. Om detta skriver SvD i dag.

Enklaste sättet att få koll på begagnade lågenergilampor är att sätta en rejäl pant på dem. Varför inte en femma tillbaka på varje lampa?

20 november 2011

Förolämpande franskt frukostbröd

I en roman jag nyss läst stod det: "De beställde en rejäl frukost: croissanter, förlorade ägg, apelsinjuice, kaffe".

Det här var i Paris. Rejäl frukost? Det som gjorde romanens frukost "rejäl" var väl det förlorade ägget. Franska hotellfrukostar är ju världens sämsta - en slät kopp kaffe och en croissant. Dessutom svindyrt. Är hotellet riktigt lyxigt kan du kanske även få en torr, rostad vitbrödsskiva och en klick marmelad. Det är allt. Tacka vet jag tyska eller danska - och för den delen även svenska - hotellfrukostar. Då kan man snacka om "rejält"!

Den mest "rejäla" frukost jag råkat ut för var i Tallinn. Där fanns även sill och snaps och en kock som stod i matsalen och lagade till din favoritomelett från ett brett utbud av ingredienser - allt från svamp till skinka. Men nu tillbaka till Frankrike...

Den franska croissanten - som alla tror är en urfransk nationalsymbol - kommer från Wien i Österrike. Det var nämligen så att turkarna belägrade Wien 1683 och försökte inta staden. Turkarna började gräva en tunnel under stadsmuren. Stadens bagare som var uppe tidigt för att elda upp sina ugnar hörde ljudet från grävningen och turkarnas tunnelbygge avslöjades.

För att chikanera de muslimska turkarna, vars symbol var halvmånen (halvmåne = croissant på franska) började bagarna i Wien baka croissanter, de fettdrypande (50-60 % är fett) frukostbröd som fransmännen fortfarande stoppar i sig. Men hur kom croissanten till Frankrike?

Den franska drottningen Marie Antoinette, som halshöggs under franska revolutionen, var från början österrikisk prinsessa. I Österrike var hon van vid att käka croissanter och tog med sig den (o)vanan till sitt nya hemland. Och det som franska hovet ägnade sig åt, bl.a. att mumsa croissanter, spred sig så småningom över hela landet.

Så när du stoppar i dig en croissant så vanhedrar du muslimerna. Förmodligen vet inte dagens fundamentalister om detta. Annars skulle väl risken vara stor att bagerier och hotellfrukostmatsalar - framför allt i Frankrike - skulle självmordsbombas. Men än är det inte för sent. Om det skedde skulle kanske även franska hotell ordna rejäla frukostar efter den standard som vi nordbor är vana vid.

17 november 2011

Veteraner hos Sveriges Television






I går (16.11) hade nästan ett 40-tal RSV-Veteraner tagit sig till TV-huset, där de togs väl emot och fick en intressant och trevlig rundtur under sakkunnig ledning. De besökte olika studior och kulissbyggen.

De delades in i två grupper. Den ena gruppen (bilderna) leddes av en guide som var mycket inspirerande och kunnig. Han var i princip barnfödd på Sveriges Radio och hade varit med från TV:s barndom.

Skatteveteranerna fick bl.a. se hur man höll på att bygga scenerier till ett kommande barnprogram, vilket säkert kommer få många av dem och kolla just det programmet när det sänds. Skavlan-studion besöktes liksom även Aktuellt- och Rapportstudion där några veteraner fick tillfälle att "visa" väder (se bilden).

Det var ett mycket uppskattat besök. Ett stort tack till SvT:s besöksservice!

16 november 2011

Modernast bland 370 andra myndigheter

Skatteverket har utsetts som landets modernaste myndighet 2011 - i konkurrens med Lantmäteriet och SMHI, som också var nominerade. Vägverket, som utsågs 2009, har alltså fått kliva ned från förstaplatsen.

Skatteverket skriver att det är ett 20-årigt utvecklingsarbete som ligger bakom. Jag skulle nog utvidga tidsbestämmelsen till 40 år. Det var nämligen 1971 som Riksskatteverket bildades och nydaningen av den svenska skatteförvaltningen började. Skatteorganisationen hade sett likadan ut sedan mitten av 1600-talet; deklarationsblanketten hade i princip sett likadan ut sedan den kom första gången i början av 1900-talet.

Mycket av det som gjorts kan verket tacka de eldsjälar för, som under årens lopp drivit utvecklingen, ibland även i motvind. Det är många som ska dela äran av att verket blivit Sveriges modernaste, både tidigare och nuvarande medarbetare (och de flesta chefer).

Jag kan bara gratulera! Fortsätt!

Vårdplikt i stället för värnplikt

Den undermåliga äldreomsorgen är på tapeten. Till stor det tror jag mycket handlar om synen på våra äldre. Så snart man blivit pensionär blir man i stort sett värdelös. Så är det inte i andra kulturer. Där ser man upp till sina äldre.

Värre i äldrevården blir det när vi fyrtiotalister blir dementa blöjbärande sängliggare om sisådär 15-20 år. Få ungdomar söker sig till den basala vården och vill inte bli underbetalda undersköterskor. Politikerna har tio år på sig att göra något, sa SACO:s Gunnar Wetterberg i TV-soffan i morse. Frågan är om dom gör det? Jag tvivlar.

Jag har ett tips. Den allmänna värnplikten är försvunnen. Varför inte inför en allmän vårdplikt i stället? Alla 19-20-åringar skulle kunna jobba ett år i vården. Den "utbildning" som vårdplikten skulle innebära kunde vara en bra grund för att studera vidare inom vårdyrket.

Värnplikten gick ju ut på att lära ungdomar - framför allt män - att ta andras liv. Vårdplikten blir tvärtom - att lära ungdomar förlänga andras liv och kanske till och med rädda andras liv?

14 november 2011

Herbert, Gary och jag


I dagens avisa (SvD Näringsliv) kan man läsa att Riksbanken har nyttjat en PR-konsult - i detta fall f.d. journalisten Willy Silberstein - för att bankens chefer ska bli duktigare på att umgås med medierna.

Varför skriver tidningen om det? Det har inget som helst nyhetsvärde. Alla företag, myndigheter, organisationer m.fl. medietränar sin chefer och nyckelpersoner med hjälp av konsulter, oftast f.d. kändisjournalister. (Riks)Skatteverket är inget undantag.

För verkets del började det när Nilsson och Grufberg ledde verket och jag fick ansvar för verkets informationsverksamhet. Först anlitades kändisjournalisterna Herbert Söderström, Gary Engman m.fl. som tränade verkets chefer. De avlöstes sedan av en lång rad andra mer eller mindre kända mediekonsulter. Massmediekurserna var mycket uppskattade av deltagarna ("den bästa kurs jag gått på") och pågick i flera decennier (och pågår än?). Sammantaget har de under åren kostat verket flera miljoner kronor. Men ingen tidning har nånsin skrivit om det.

Att SvD skriver om Silbersteins insats för Riksbanken kan kanske bero på att han som driven PR-konsult skickat ut ett pressmeddelande för att få reklam för sin firma? Eller att han tipsat SvD:s reportrar (sina gamla kollegor; Silberstein jobbade på SvD i tio år) som hjälpt honom i marknadsföringen?

För övrigt var jag på 1980-talet några gånger tillsammans med Herbert Söderström (1930-2002) och Gary Engman (1938-2000) och höll egna massmediekurser för olika företag. Mitt pass handlade om hur man bygger upp medierelationerna på en myndighet - ett praktikfall alltså. Lilla jag kände mig mycket stolt över att få jobba med så kända personer som Söderström och Engman (och passar därför på att skryta om det här på min blogg).

När jag för några år sedan berättade om mitt samarbete med Söderström & Co för mina vuxna barn tittade dom frågande på mig och undrade vem Herbert Söderström var. Då insåg jag att åren gått och att jag var tämligen antik.

10 november 2011

Verkets senaste film

Kolla in Skatteverkets senaste "reklamfilm" för spridning via sociala medier: http://vimeo.com/31786011

9 november 2011

Många kåkar och lådor saknar siffror

Frun och jag är med i SPF:s lokala pensionärsförening. Eftersom panschisar är fattiga har föreningen inte råd med frimärken. Det innebär att frun (och oftast även jag) ställer upp som "brevduvor" och manuellt delar ut en del av föreningens kuvert med infor-mation. Vi får samtidigt en stärkande promenad.

Många villor och radhus som ska ha brev är svåra att hitta. Ägaren har struntat i att sätta ut gatans/vägens nummer på huset eller brevlådan. Uppskattningsvis är var tionde adress utan siffror. Jag trodde inte att det var så dåligt med numreringen. En ny brevbärare eller en taxi utan GPS har inte lätt att hitta rätt.

Om du känner på dig att du har missat att sätta ut ditt nummer på kåken eller brevlådan - gör det!

7 november 2011

Europas bästa flygbolag - blää!

Tänk dig följande: Du har för flera månader sedan köpt biljett för att se fotbollsmatchen mellan AIK och Djurgården på Råsunda. När du kommer dit är din plats redan upptagen. Arrangören har nämligen sålt fler biljetter än det finns platser. Du erbjuds biljett till en division 3-match i Hallstahammar i stället dan därpå, får bussbiljett dit och en korv med bröd gratis när du sett matchen. Både du och jag tycker nog att detta är helt vansinnigt!

Men detta tycker flygbolagen är helt i sin ordning. När du köper en flygbiljett accepterar du samtidigt bolagets villkor, nämligen att de kan överboka sina flighter och att du kan tvingas acceptera en annan flight vid senare tidpunkt. Ok, du får hotell och mat om du måste övernatta och viss annan ersättning, som kan variera väldigt mycket. Ersättningen är oftast "presentkort" från det aktuella flygbolaget men även rena kontanter.

För några dar sedan flög vi med "Europas bästa flygbolag" - Turkish Airlines - från Arlanda till Istanbul. När vi stod i kön till incheckningen erbjöds vi ca 2 000 kr om vi tog en annan flight med byte mitt i natten och med ankomst - i bästa fall - morgonen dan därpå vid fyratiden (i stället för samma kväll kl. 21 som planerat). Planet var nämligen överbokat. Vi tackade artigt nej. Planet vi for med var en skrotningsmogen Airbus där ena toan var ur funktion redan från start. Flygvärdinnorna pratade dessutom risig engelska och förstod ännu mindre.

När vi åkte hem från Istanbul var planet åter överbokat. Det fick vi reda på när vi checkade in två timmar före avgång. Ett par i vårt sällskap fick boardingkort men vi fyra andra motades till ett kontorsrum, erbjöds 150 euro + övernattning för att få komma hem någon gång dagen därpå. Vi fyra käftade emot och plötsligt fick jag och min fru möjlighet att åka! Under tiden kom två kvinnliga resenärer, som också drabbats av samma överbokning. Den ena grät och klagade och de fick åka med rätt flight medan vårt kompispar snällt fick stanna kvar. De fick taxi, hotell och en slätstruken middag med vatten och kom till Arlanda vid lunchtid dan därpå.

På planet som vi åkte hem med fanns det flera tomma stolar. Jag undrar hur Turkish Airlines har kunnat bli årets flygbolag i Europa? Utmärkelsen röstas fram av passagerarna. Jag skulle tro att bolagets 30 kg som bagagegräns och gratis mat och dryck även i boskapsklassen har varit avgörande. Flygbolagets affärsidé att regelmässigt överboka bryr sig ingen om. Det är ju alltid "nån annan" som drabbas.

Turkish Airlines tycker jag inte om. Däremot var Istanbul helt ok.

PS. Det finns regler om hur stor ersättning man har rätt till när man drabbas av överbokning. Vid flygresor inom EU eller från EU till annat land har man rätt till 250-600 euro beroende på resans längd och hur försenad man blir. Dessa regler gäller dock inte vid resa från annat land till EU (dvs. inte från Turkiet till Sverige, sic!). Hemförsäkringen kan också ge en slant.

Skattetjänsteman en skyddande ängel?

Författaren Vanja Persson höll föredrag på biblioteket i min hemkommun Sollentuna. Ämnet var hennes bok "Om själen dör" som handlar om vad hon tror på: reinkarnation, skyddsänglar och intuition. (Tack och lov blir var och en salig på sin tro.)

Författaren berättade om sin skyddsängel, som hon sett flera gånger när hon mediterat. Hon hade föreställt sig sin ängel som en figur i rosa klänning med vingar på ryggen - som bokmärkena. Men, men, så var det inte i hennes fall.

"Min skyddsängel ser ut som han jobbar på Skatteverket", sa hon. "Jag har gjort den här meditationen flera gånger och hoppats att det ska vara nån annan, men det är alltid samma prydliga man".

(Källa: Lokaltidningen "Vi i Sollentuna")

2 november 2011

RSV farligt för små barn

SvD skriver i dag (2.11) att "RSV är den vanligaste orsaken till infektion i de nedre luftvägarna hos barn yngre än ett år". Vad har gamla, numera bortsomnade Riksskattverket (RSV) gjort för ont nu då?

Nä, inget. Förkortningen RSV står för "Respiratory Syncytial Virus". Tidigare betydde RSV även "riktad sprängverkan" och när jag jobbade på Riksskatteverket (RSV) var det ett gäng militärer som vill ha några skyltar med verkets logga på; en logga som då bestod av bokstäverna RSV i vitt i en svart oval.

Numera är förkortningen RSV i stort sett utraderad från Skatteverket. Det finns väl bara kvar i namnet på RSV-Veteranerna. Kanske dags för namnbyte?

PS. För övrigt betyder "SKV" inte bara Skatteverket, utan även "Svenska Kvinnors Vänsterförbund".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...