20 november 2011

Förolämpande franskt frukostbröd

I en roman jag nyss läst stod det: "De beställde en rejäl frukost: croissanter, förlorade ägg, apelsinjuice, kaffe".

Det här var i Paris. Rejäl frukost? Det som gjorde romanens frukost "rejäl" var väl det förlorade ägget. Franska hotellfrukostar är ju världens sämsta - en slät kopp kaffe och en croissant. Dessutom svindyrt. Är hotellet riktigt lyxigt kan du kanske även få en torr, rostad vitbrödsskiva och en klick marmelad. Det är allt. Tacka vet jag tyska eller danska - och för den delen även svenska - hotellfrukostar. Då kan man snacka om "rejält"!

Den mest "rejäla" frukost jag råkat ut för var i Tallinn. Där fanns även sill och snaps och en kock som stod i matsalen och lagade till din favoritomelett från ett brett utbud av ingredienser - allt från svamp till skinka. Men nu tillbaka till Frankrike...

Den franska croissanten - som alla tror är en urfransk nationalsymbol - kommer från Wien i Österrike. Det var nämligen så att turkarna belägrade Wien 1683 och försökte inta staden. Turkarna började gräva en tunnel under stadsmuren. Stadens bagare som var uppe tidigt för att elda upp sina ugnar hörde ljudet från grävningen och turkarnas tunnelbygge avslöjades.

För att chikanera de muslimska turkarna, vars symbol var halvmånen (halvmåne = croissant på franska) började bagarna i Wien baka croissanter, de fettdrypande (50-60 % är fett) frukostbröd som fransmännen fortfarande stoppar i sig. Men hur kom croissanten till Frankrike?

Den franska drottningen Marie Antoinette, som halshöggs under franska revolutionen, var från början österrikisk prinsessa. I Österrike var hon van vid att käka croissanter och tog med sig den (o)vanan till sitt nya hemland. Och det som franska hovet ägnade sig åt, bl.a. att mumsa croissanter, spred sig så småningom över hela landet.

Så när du stoppar i dig en croissant så vanhedrar du muslimerna. Förmodligen vet inte dagens fundamentalister om detta. Annars skulle väl risken vara stor att bagerier och hotellfrukostmatsalar - framför allt i Frankrike - skulle självmordsbombas. Men än är det inte för sent. Om det skedde skulle kanske även franska hotell ordna rejäla frukostar efter den standard som vi nordbor är vana vid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...