16 november 2011

Vårdplikt i stället för värnplikt

Den undermåliga äldreomsorgen är på tapeten. Till stor det tror jag mycket handlar om synen på våra äldre. Så snart man blivit pensionär blir man i stort sett värdelös. Så är det inte i andra kulturer. Där ser man upp till sina äldre.

Värre i äldrevården blir det när vi fyrtiotalister blir dementa blöjbärande sängliggare om sisådär 15-20 år. Få ungdomar söker sig till den basala vården och vill inte bli underbetalda undersköterskor. Politikerna har tio år på sig att göra något, sa SACO:s Gunnar Wetterberg i TV-soffan i morse. Frågan är om dom gör det? Jag tvivlar.

Jag har ett tips. Den allmänna värnplikten är försvunnen. Varför inte inför en allmän vårdplikt i stället? Alla 19-20-åringar skulle kunna jobba ett år i vården. Den "utbildning" som vårdplikten skulle innebära kunde vara en bra grund för att studera vidare inom vårdyrket.

Värnplikten gick ju ut på att lära ungdomar - framför allt män - att ta andras liv. Vårdplikten blir tvärtom - att lära ungdomar förlänga andras liv och kanske till och med rädda andras liv?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...