14 november 2011

Herbert, Gary och jag


I dagens avisa (SvD Näringsliv) kan man läsa att Riksbanken har nyttjat en PR-konsult - i detta fall f.d. journalisten Willy Silberstein - för att bankens chefer ska bli duktigare på att umgås med medierna.

Varför skriver tidningen om det? Det har inget som helst nyhetsvärde. Alla företag, myndigheter, organisationer m.fl. medietränar sin chefer och nyckelpersoner med hjälp av konsulter, oftast f.d. kändisjournalister. (Riks)Skatteverket är inget undantag.

För verkets del började det när Nilsson och Grufberg ledde verket och jag fick ansvar för verkets informationsverksamhet. Först anlitades kändisjournalisterna Herbert Söderström, Gary Engman m.fl. som tränade verkets chefer. De avlöstes sedan av en lång rad andra mer eller mindre kända mediekonsulter. Massmediekurserna var mycket uppskattade av deltagarna ("den bästa kurs jag gått på") och pågick i flera decennier (och pågår än?). Sammantaget har de under åren kostat verket flera miljoner kronor. Men ingen tidning har nånsin skrivit om det.

Att SvD skriver om Silbersteins insats för Riksbanken kan kanske bero på att han som driven PR-konsult skickat ut ett pressmeddelande för att få reklam för sin firma? Eller att han tipsat SvD:s reportrar (sina gamla kollegor; Silberstein jobbade på SvD i tio år) som hjälpt honom i marknadsföringen?

För övrigt var jag på 1980-talet några gånger tillsammans med Herbert Söderström (1930-2002) och Gary Engman (1938-2000) och höll egna massmediekurser för olika företag. Mitt pass handlade om hur man bygger upp medierelationerna på en myndighet - ett praktikfall alltså. Lilla jag kände mig mycket stolt över att få jobba med så kända personer som Söderström och Engman (och passar därför på att skryta om det här på min blogg).

När jag för några år sedan berättade om mitt samarbete med Söderström & Co för mina vuxna barn tittade dom frågande på mig och undrade vem Herbert Söderström var. Då insåg jag att åren gått och att jag var tämligen antik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...