30 november 2020

Nu saknar jag bara ett par godkända skodon

Ni som följer min blogg - och ni som känner mig - vet att jag är en stor beundrare av både Skottland och Bergslagen. Dessa två geografiska storheter har jag kombinerat i min skotska höglandsdräkt. Färgerna i mitt tartan (skotskrutigt tyg) är samma som i Bergslagsflaggan. Mönstret är skapat av den skotte som även vävt tyget. Kilten är handsydd i Skottland. Tillbehören har jag skaffat från Sverige, Skottland och (!) Pakistan.

Varför just Pakistan, undrar ni säkert? Jo, där finns flera företag som specialiserat sig på att tillverka allt som hör till en skotsk dräkt, dvs, allt från tyg till magväskor m.m. De väver tyg i det tartan du själv vill ha. 

De tar ca 50 kr metern, vilket ska jämföras med ett väveri i Skottland som tar 500 kr metern. Men i Skottland räcker det med tio meter som minsta beställningsmängd mot 50 - 100 meter i Pakistan. De lagerhåller tyget i  Pakistan - om du vill - och skickar successivt det du ropar av. 

Till en kilt går det åt ca sju meter. De djupa vecken i den kräver sin tribut.

Den skotska höglandsdräkten med sin kilt är numera även en låglandsdräkt. Den var fram till 1940 även en militär fältuniform men i det militära är den sedan dess bara en högtidsdräkt. 

I gamla journalfilmer som visar första världskriget kan man se brittiska, dvs. skotska, soldater i kilt m.m. som dödsföraktande rusar upp ur sina skyttegravar för att möta tyskarnas kulor, allt ackompanjerat av stolta säckpipeblåsare. Lite patetiskt kan man tycka, sett med dagens glasögon.

Ska man beskriva dräkten och dess olika delar får man skilja på vardagsdräkt och högtidsdräkt. Vissa saker är dock gemensamma, som själva kilten och den kiltpin, som sitter nedtill till höger på kilten.

Eftersom kilten saknar fickor bär man i stället en magväska, som kallas sporran. Den är enklare för vardagsdräkten och mer exklusiv för högtidsdräkten. Den enklare är gjord av läder, med eller utan tofsar medan den mer högtidliga är av skinn med behåringen kvar och med skinntofsar.

Till dräkten hör också en plaid, dvs, en pläd, som är ett tygstycke draperat över vänstra axeln som har en stor brosch.

Är man finklädd har man en speciell svart kavaj, ofta med en dito väst. Kavajen finns i ett par-tre olika varianter. Är det vardag har man kanske bara en skjorta och då en gilllieshirt med snörning i halsen och vida puffärmar som smalnar åt vid handleden. Då har man även runt magen ett brett bälte med ett stort spänne. 

Till vardags kan man även ha en helt vanlig skjorta och en vanlig tröja eller kavaj. På bilden har jag en väst i samma tartan som kilten. Den lät jag en skräddare sy av ett överblivet tygstycke från kilttillverkningen.

På benen har man långa strumpor, som är nedvikta upptill och där sitter också ett slags strumpeband, med två flikar i samma tartan som kilten. De kallas flashes. I högra strumpskaftet sitter en liten kniv -  sgian dubh. Är man vänsterhänt sitter den dock i vänster strumpa.

På fötterna ska man givetvis inte - som jag på bilden ovan -  ha tofflor av fabrikat Birkenstock eller Scholl utan ett par särskilda svarta lågskor, som kallas gillieshoes. De saknar plös och har extra långa skosnören som lindas korsvis upp drygt halvvägs upp på underbenet till strax under knäet.

Sådana skor saknar jag fortfarande. Det beror på att jag inte vågar köpa dem oprovade på nätet utan jag får införskaffa dem nästa gång jag besöker Skottland. Däremot har jag numera även en skotsk huvudbonad, en glangerry hat, dekorerad med samma tartan som kilten. Se bilden ovan.

Mitt tartan är registrerat i det skotska tartanregistret som nummer 12273  med namnet "The Bergslagen Flag Tartan". 

Det skapas nya tartan hela tiden och det registreras nya varje vecka. Det är såväl företag, orter, föreningar som privatpersoner som vill ha ett tartan och inte bara i Skottland utan även i USA och andra företrädesvis engelskspråkiga länder. 

Donald Trumps dotter Ivanka har ett eget tartan registrerat. Hon har skotskt påbrå via sin farmor, som hette McLeod och var född på ön Lewis i Skottland.

Men det finns även i afrikanska och latinamerikanska skotskrutiga registrerade mönster.

Registret är en del av det skotska nationalarkivet i Edinburgh och där finns ett litet tygstycke av mitt tartan arkiverat åt eftervärlden. Häftigt!








28 november 2020

Värdelöst vetande om USA:s presidenter

Hur många amerikanska presidenter har dött på sin post? Vem var yngst när han blev president? Vem har suttit längst och vem har suttit kortast tid? Hur många har haft tvåstaviga namn? Hur många har haft namn som slutat på "...son"? Ja, det går att hitta mycket värdelöst vetande när man botaniserar bland USA:s 45 presidenter som varit av olika kvalitet och popularitet. Den nuvarande är nog den som går till historien som den mesta udda av dem alla...

När jag var litet barn på 1950-talet samlade jag inte på bilder av fotbollsspelare; däremot på filmstjärnor och - hör och häpna - amerikanska presidenter! Det fanns ett stort platt tuggummi som i förpackningen även innehöll en bild på en amerikansk president plus en kort biografisk text.

Därför har jag alltid kunnat namnet på flera presidenter. Det var mitt intresse för historia som gjorde att jag hellre tuggade presidentgummit än att suga på Alfa-pastiller. 

Slapp Vietnam p.g.a. fotont

Den nuvarande presidenten Trump har bara ett par månader kvar på sin post. Han kommer säkert att göra allt han kan för att försvåra för sin efterträdare Biden. Donald agerar som en femåring som inte får vara med och leka längre

Donald är årsbarn med Clinton och Bush den yngre (och även med mig), alla födda 1946. Han borde ha krigat i Vietnam men frikallades på grund av - hör och häpna igen - hälsporre! Intyget som låg till grund för detta skrevs av en läkare som hyrde lokal i en fastighet ägd av Donalds pappa. 

Han är konkursmässig

Donalds hotell-, golfbane- och fastighetsimperium som han ärvde är nu konkursmässigt. Han har skulder på miljardbelopp som förfaller till betalning de kommande åren. Deutsche Bank som lånat ut flera miljoner har sagt upp bekantskapen med honom. Banken, som har kopplingar till Ryssland, har troligen tvättat ryska oligarkpengar som lånats vidare till Donald.

Donald har som president fått tillgång till många statshemligheter som man befarar att han som avsutten president kan komma att sälja vidare till hugade spekulanter, Det kan i så fall hjälpa honom ur skuldfällan han sitter i. För Trump gäller alltid "Trump first" men han har lurat i sina miljontals följare att det är "America first". Suck!

Nog om Trump nu och vidare till det värdelösa vetandet om övriga presidenter.

Åtta har dött som presidenter

Av USA:s 45 presidenter har åtta dött på sina poster. Fyra av dem på grund av sjukdom:

William Henry Harrison (1773-1841) hann bara vara president i en månad 1841. Han är den som suttit på posten kortast tid. Han dog i lunginflammation då han stått i iskallt regn utan ytterkläder när han höll sitt installationstal.

Zachary Taylor (1784-1850) var president i ett år och 127 dagar. Han dog i kolera efter att ha käkat förorenade körsbär.

Warren G. Harding (1865-1923) hann vara president i två år och 151 dar innan en hjärtattack tog hans liv.

Franklin D. Roosevelt (1882-1945) är den president som suttit längst, hela 12 år och 39 dagar. Han var multisjuk, bl.a. polio, men det var en hjärnblödning som var dödsorsak. Han avled bara några dagar innan andra världskriget slutade i Europa.

Fyra presidenter har mördats:

Abraham Lincoln (1809-1866) sköts när han bevistade en teaterföreställning och avled några dagar senare. Han var president i fyra år och 42 dagar.

James A. Garfield (1831-1881) hann bara vara president i 199 dar. Han sköts av en sinnesförvirrad man och avled i blodförgiftning.

William McKinley (1843-1901) var president i fyra år och 189 dagar. Han sköts av en polsk anarkist.

John F. Kennedy (1917-1963) sköts i Dallas (sannolikt) av Lee Harvey Osvald, som själv sköts till döds några dagar senare. Kennedy hann vara president i två år och 306 dagar. Det sägs ofta att han var den yngste som blivit president, men det är inte korrekt. Theodore Roosevelt som var McKinleys vicepresident och tog över ämbetet 1901 var bara 42 år då och yngre än Kennedy var 1963.

Flera har varit släktingar

 Det är inte bara familjen Bush som bidragit med två presidenter, dvs. pappan George H.W. Bush (president 1989-1993) och sonen George W. Bush (dito 2001-2009) utan även John Adams (president nr 2 åren 1797-1801) med sonsonen John Quincy Adams, som var president 1825-1829.

Även William H. Harrison (president 1841) och Benjamin Harrison (president 1889-1893) var nära släkt. Precis som Adams ovan var de farfar och sonson.

Theodore och Franklin Roosevelt var också släkt, men tämligen avlägset. Franklins fru Eleanor hette också Roosevelt - som ogift. Hon var brorsdotter till Theodore och hennes far (och alltså även Theodore) var var pyssling, dvs. femmänning, med Franklin. Rörigt, minsann.

Flest republikaner

Av de 46 presidenterna (Joe Biden medräknad) har 17 varit demokrater och 19 republikaner. De övriga tio, som var presidenter på 1700- och 1800-talen, hade andra partibeteckningar som t.ex. whig, federalist..

En var president två gånger

Det spekuleras om inte Donald Trump kan komma tillbaka och kandidera som republikansk presidentkandidat om fyra år, dvs. 2024. Han blir i så fall inte den  förste amerikanske presidenten som kommer tillbaka.

Grover Cleveland (1837-1908) var president 1885-1889 och återvände till Vita Huset även åren 1893-1897.

Tvåstaviga namn vanligast

Den som tänker bli president i USA bör ha ett kort namn som är lätt att uttala och är gångbart i hela världen. Av de 46 presidenterna (Jo Biden medräknad) är det 26 som haft tvåstaviga namn (t.ex. Monroe, Tyler, Lincoln, Nixon, Clinton) och sju som haft bara en stavelse i namnet, som t.ex. Polk, Grant, Taft, Ford, Bush samt även den nuvarande figuren.

Tretton presidenter har haft längre namn, t.ex. Washington, Roosevelt, Eisenhower. Åtta har haft sonnamn som Jefferson, Madison, Jackson , Johnson etc.

PS. Även i Sovjetryssland var det populärt med korta namn. Vladimir Lenin hette Uljanov från början och var dessutom adelsman. Hans efterträdare hette ursprungligen Dzjugasjvili men bytte till "Stålmannen", dvs. Stalin.

Den nuvarande ryske härskaren Putin hade tur som hade ett kort namn från början.

8 november 2020

Det kan löna sig att byta bilförsäkring

 Jag brukar sällan eller aldrig kolla kostnader för försäkringar, elektricitet etc. Jag är för lat för att göra det. Att jämföra olika bolags erbjudanden är bara jobbigt. I slutändan brukar det inte bli någon större skillnad. När jag kollade ett elbolag så blev kostnaden för villan några tior billigare per år och när jag kollade fritidshuset blev det några tior dyrare. Det fanns alltså ingen anledning att byta leverantör. Så är det oftast.

Men när jag mot min vana bytte bilförsäkringsbolag blev skillnaden helt annorlunda. Sänkt kostnad med drygt 5 000 kr och dessutom en förmånligare försäkring. 

Så här ligger det till när jag jämför mellan de olika bolagen. Jag brukar dock inte göra reklam för olika företag på min blogg. Därför kallar jag det ena bolaget A och det andra B. 

Bolag A. Mitt gamla bolag A tog 11 544 kr per år för att helförsäkra min tre år gamla riskokare (Toyota). Då hade jag ändå fått 15 % rabatt för att jag är medlem i ett pensionärsförbund. Så egentligen skulle försäkringen kosta ännu mer.

Körsträckan var 1 500 - 2 000 km per år och självrisken vid vagnskada 4 500 kr. Rättsskydd (hur ofta nyttjar man det?) har självrisken 25 % lägst 1 500 kr. Ingen självrisk vid trafikskada på annans egendom.

Bolag B. Mitt nya bolag B tar 6 309 kr för i princip samma försäkring, dock med några skillnader. Här har jag ökat körsträckan till 2 000 - 2 500 kr men sänkt självrisken vid vagnskada med en tusenlapp till 3 500 kr. Självriskprocenten vid rättskydd är 20 % - inte 25 % som hos bolag A. 

Vid trafikskada på annans egendom är självrisken inte noll utan 1 000 kr. Det är den enda minusskillnaden som jag kunnat hitta. I övrigt bara plus eller lika villkor.

Stor skillnad. Prisskillnaden är ganska stor: 5 235 kr. Och då får jag lägre självrisk vid vagnskada och dessutom längre körsträcka. Kostnadsskillnaden skulle givetvis bli ännu större till min fördel om självrisk och körsträcka var lika.

PS. Du som undrar vilka bolag jag jämfört? Svaret hittar du på ett annat inlägg på min blogg.

5 november 2020

En häck kräver inget bygglov - oavsett höjden

Ett staket eller ett plank som är högre än 120 cm kräver bygglov. Det är därför ståltrådsstängsel, typ Gunnebo, inte är högre. Men ska du sätta upp ett plank - för att hindra insyn - som är två meter måste du alltså ha bygglov. För att slippa ett bygglov som kostar pengar, vad gör du i stället? Jo, du planterar åretruntgröna barrbuskar, typ thuja. De kräver inget bygglov oavsett hur höga de blir.

En sån här häck kräver inget bygglov.


Den äldsta levande thujan finns i Kanada och är 1 500 år gammal. Trots att den inte finns i vår naturliga fauna så trivs den i vårt land.

Nu har den blivit en populär häckväxt och är spridd som det i hela landet. På 1930-talet planterade man t.ex, syrén eller caragana (sibirisk ärtbuske) som häck. Eller gran. Det gör knappast någon länge. I stället är det thuja som gäller.

En anledning är att det inte krävs bygglov för att göra en häck. Om den tar sig bra och växer sköter den sig själv, såvida man inte vill hålla den i schack genom att klippa den.

Jag tycker thujan är en främmande art som inte hör hemma hos oss. Många klipper den och håller höjden nere och då är det väl okej. Den är grön även vintertid och hindrar insyn effektivt. Det jag inte gillar är de thujor som fått växa fritt och kan bli 6-7 meter höga. Tyvärr är det mer och mer vanligt.

"Ska man sätta upp ett staket eller ett plank måste man ta hänsyn till hur de påverkar upplevelsen av områden och gatubilden i högsta grad. Stor hänsyn behöver tas till omgivningen." Så lyder regelverket. Det är väl därför det krävs bygglov.

Ett sånt här plank kräver bygglov.

Men när det gäller thujahäckar är det fritt fram. Då krävs inga hänsyn till varken gatubilden eller omgivningen. 

Jag tycker att reglerna ska skärpas. Bygglov borde krävas för häckar över en viss höjda, förslagsvis 2,5 meter. Den höjden räcker för att undvika insyn. 

PS. En annan trend är att man numera gärna sätter upp ett smitt metallstaket i ställer för ett av trä. Det är också något som är artfrämmande och osvenskt. Jag skulle tro att såväl jättehöga thujahäckar och smidda krusidullstaket av järn är en följd av den ökande populationen av villaägande nysvenskar?

J

Eftersom jag inte får gå på gymmet så har gjort mitt eget hemma med hantlar och min damcykel

 Vi gamlingar ska hålla oss hemma i dessa coronatider. Det innebär att vi inte ska gå på gymmet eller besöka köpcentrum. Men vi får handla mat och piller om vi håller avstånd och spritar händerna.  Jag är multisjuk (Parkinson, Menière, artros i ena knäet och spinal stenos) och behöver röra på mig. Det tar dock emot och gör ont. Helst ska jag göra cykelturer, vilket jag inte klarar längre. Det gick ju att cykla på gymmet men den möjligheten är borta. Vad gör jag då?

Det är bra för oss 70+ att gå regelbundet på gym och stärka våra leder. Att man får starkare muskler samdtidigt är bara en bonus. 

Jag har gått på Friskis & Svettis i min hemkommun Sollentuna i över 30 år. Jag gick på jympapass och stod längst bak så ingen såg att jag inte alltid gjorde rörelserna rätt och i rätt takt. Det var skittråkigt men nyttigt. (Men man kunde ju alltid spana in nån fräsch kvinnlig motionär.)

De senaste tre åren har jag skippat jympan och i stället nyttjat Friskisjymmet i stället. Det är mycket roligare och passar mig bättre. Jag brukar vara där en timmer två gånger i veckan och jag brukar nyttja ett 20-tal olika maskiner. Jag har blivit starkare och ökat vikterna från 20 till 40-50 kg. Ett resultat av min träning.

Men nu får jag inte vistas på gymmet. Den eländiga pandemin hindrar mig. I ställer försöker jag jymma hemma, fast i mindre skala.

Hantlar brukar jag sitta och lyfta när jag ser på TV. Det jag saknat är spinningen då jag inte ens kan cykla utomhus på grund av min vinglighet.

Nu har jag dock hittat på en lösning. I stället för att köpa en dyr motionscykel har jag tagit min egen damcykel och gjort en ställning till den så att jag kan sitta i källaren, kolla en film på paddan och träningscykla.

Små extrahjul ger ett variabelt motstånd när jag växlar upp eller ner och kan på så  sätt välja hur jobbigt det blir.

Jag är riktigt stolt över min enkla "uppfinning" av spillvirke, två hjul från Jula för en 100-lapp och några skruvar. Kanske något att ta patent på?




4 november 2020

Inte bara Amazon - även ICA Försäkring har låtit en maskin översätta. Resultat: en urdålig text

Den amerikanska näthandelsjätten Amazon som nyligen öppnat en filial i Sverige fick skoningslös kritik för sin språkligt urusla hemsida. Men man är i gott sällskap. ICA Försäkring har också en delvis urusel hemsida vad beträffar språket. Det blir inte bra när man låter maskinöversätta en engelsk text utan att kolla resultatet och rätta till det som blir fel.

Att jag kom att hamna på ICA Försäkrings hemsida berodde på att valde att försäkra min bil hos dem. Att byta från if till ICA medförde en sänkt kostnad med drygt 5 000 kr per år - för i princip samma innehåll i  försäkringen. 

Att Amazon plankar sin engelskspråkiga hemsida och låter en maskin översätta till svenska kan jag ha viss pytteliten förståelse för. Det är ju trots allt ett amerikanskt företag.

Men att svenska ICA gör samma sak är inte ursäktligt. Hur kom det sig, kan man undra?

Jo, ICA Försäkring har egentligen inga egna försäkringar utan man har återförsäkrat sig hos ett utländskt bolag där deras försäkringar i grunden finns. Sen har man tagit delar av det utländska bolagets hemsida och låtit en maskin översätta - utan att ha kvalitetsgranskat resultatet. 

Här i bilderna kan du se en del av de tokigheter som blev resultatet, bl.a. har svenska "dig" blivit "gräva".

Jag har via mejl påpekat det tokiga i detta till ICA. Av svaret jag fick så verkade man inte tro mig utan bad mig skicka några bilder. Det har jag gjort och ställde några följdfrågor. Ska bli intressant att se när man rättar texterna.

Det är i grunden urdåligt, såväl av Amazon som ICA att inte rätta sådana här enkla saker innan man lägger ut det på nätet.

TILLÄGG DEN 6 NOVEMBER (för övrigt Gustaf Adolfsdagen): Jag tyckte nog att det här med ICA och deras språk på webben var märkligt. Jag fick rätt idag. Jag blev kontaktad av Tobias S som är marknadschef på ICA Försäkring. Hans it-avdelning trodde att min webbläsare (i detta fall Explorer Edge) hade nån slags manick som översatte fram och tillbaka de texter jag googlade fram. Därför fick jag upp nedanstående märkliga texter. Han bad mig testa och byta till en annan webbläsare, vilket jag gjorde. Och, se där! Då försvann de konstiga formuleringarna och texten på deras sajt blev helt korrekt svenska. Tänk så det kan bli! Tack Tobias, och jag bugat digitalt och ber om överseende.








1 november 2020

Missbruk av återvinningsstationer måste stoppas

Överallt i landet står det gröna baljor där vi ska slänga återvinningsbara sopor. Det är förpackningar av plast, papper och metall samt tomglas och tidningar det handlar om. Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB (FTI AB) som tar hand om soporna. I uppdraget ingår även att städa, vilket sker ofta. Trots det blir det snabbt berg av nya sopor som stjälpts av runt de gröna baljorna. Dessa sopor är inte återvinningsbara och borde lämnats till en riktig soptipp som tar emot allt.

Vi som är vanliga medborgare får lämna i stort sett hur mycket skräp och sopor av allehanda slag till en stor soptipp. Där har man baljor för trä, brännbart, wellpapp m.m. samt avställningsplatser för elektronik, däck, vitvaror m.m. Och det kostar inget. 

Däremot är  det inte gratis att lämna vanliga hushållssopor där, dvs. de sopor som normalt hämtas vid bostaden en gång i veckan. Den sophanteringen får vi betala för.

Men en företagare får även betala för att bli av med allt sitt avfall på tippen. Det är säkert därför en del småföretagare typ hantverkare, pizzabagare etc. i stället lämpar av sitt avfall på de återvinningsstationer som är avsedda för hushållens gamla förpackningar.














I min hemkommun Sollentuna såg det ut så här - se ovan och klicka på bilden så blir den större - på återvinningen vid parkeringen ovanför Sollentunavallen torsdagen den 29 oktober. Enligt uppgift på FTI:s webbplats var man där och städade dagen därefter, alltså den 30 oktober.

Idag den 1 november var jag där igen och då såg det ut så här, se nedan. Enligt FTI så ska man städa igen i morgon.















Trots att man är där och städar ett par gånger i veckan så hjälper det inte att få det snyggt och rent kring baljorna. Hur ska man då göra för att få slut på eländet med sopor som inte hör hemma där? 

Jo, man måste nog - i alla fall på en del platser - städa varje dag. Eller också sätta upp diskreta kameror så kan man ha koll på när det är dags att städa. Via kameran kanske man även kan se vilka det är som lastar av det otillåtna skräpet, Det kan vara spisar, sängar, madrasser, kläder m.m. 

Sen borde FTI ha några "detektiver" som skulle kunna kolla soporna och se om man kan hitta några ledtrådar och på det sättet hitta dem som skräpar ned.

Det slängs även vanliga hushållssopor  med matrester vid återvinningsbaljorna. Det blir mumsmums för skator, råttor m.fl. I dessa sopor går det säkert att hitta spår som kan leda till den som slängt dem där.

Hushållssopor kan man ofta hitta nedtryckta i vanliga papperskorgar i t.ex. parker. Det gäller även kassar med ruttna äpplen. Baljorna för återvinning av tidningar är också en populär plats för hushållssopor. Det är ett jävla sätt av dom jävla idioter som gör så!

De borgerliga politiker som sitter i Sollentuna kommuns natur- och tekniknämnd har bröstat upp sig och sagt att man ska bli en av Sveriges renaste kommuner. Lycka till. säger jag bara!

Börja med att ta en diskussion med FTI hur man ska kunna förbättra renhållningen vid återvinnings-stationerna och tidningsbaljorna. Sen förväntar jag mig även en kraftig insats för att få bort allt ogräs som fått breda ut sig helt fritt överallt i kommunen.

Glöm heller inte blomsterlupinen som är ett invasivt skadligt ogräs, trots att den är vacker i enstaka exemplar när den blommar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...