1 november 2020

Missbruk av återvinningsstationer måste stoppas

Överallt i landet står det gröna baljor där vi ska slänga återvinningsbara sopor. Det är förpackningar av plast, papper och metall samt tomglas och tidningar det handlar om. Det är Förpacknings- och tidningsinsamlingen AB (FTI AB) som tar hand om soporna. I uppdraget ingår även att städa, vilket sker ofta. Trots det blir det snabbt berg av nya sopor som stjälpts av runt de gröna baljorna. Dessa sopor är inte återvinningsbara och borde lämnats till en riktig soptipp som tar emot allt.

Vi som är vanliga medborgare får lämna i stort sett hur mycket skräp och sopor av allehanda slag till en stor soptipp. Där har man baljor för trä, brännbart, wellpapp m.m. samt avställningsplatser för elektronik, däck, vitvaror m.m. Och det kostar inget. 

Däremot är  det inte gratis att lämna vanliga hushållssopor där, dvs. de sopor som normalt hämtas vid bostaden en gång i veckan. Den sophanteringen får vi betala för.

Men en företagare får även betala för att bli av med allt sitt avfall på tippen. Det är säkert därför en del småföretagare typ hantverkare, pizzabagare etc. i stället lämpar av sitt avfall på de återvinningsstationer som är avsedda för hushållens gamla förpackningar.














I min hemkommun Sollentuna såg det ut så här - se ovan och klicka på bilden så blir den större - på återvinningen vid parkeringen ovanför Sollentunavallen torsdagen den 29 oktober. Enligt uppgift på FTI:s webbplats var man där och städade dagen därefter, alltså den 30 oktober.

Idag den 1 november var jag där igen och då såg det ut så här, se nedan. Enligt FTI så ska man städa igen i morgon.















Trots att man är där och städar ett par gånger i veckan så hjälper det inte att få det snyggt och rent kring baljorna. Hur ska man då göra för att få slut på eländet med sopor som inte hör hemma där? 

Jo, man måste nog - i alla fall på en del platser - städa varje dag. Eller också sätta upp diskreta kameror så kan man ha koll på när det är dags att städa. Via kameran kanske man även kan se vilka det är som lastar av det otillåtna skräpet, Det kan vara spisar, sängar, madrasser, kläder m.m. 

Sen borde FTI ha några "detektiver" som skulle kunna kolla soporna och se om man kan hitta några ledtrådar och på det sättet hitta dem som skräpar ned.

Det slängs även vanliga hushållssopor  med matrester vid återvinningsbaljorna. Det blir mumsmums för skator, råttor m.fl. I dessa sopor går det säkert att hitta spår som kan leda till den som slängt dem där.

Hushållssopor kan man ofta hitta nedtryckta i vanliga papperskorgar i t.ex. parker. Det gäller även kassar med ruttna äpplen. Baljorna för återvinning av tidningar är också en populär plats för hushållssopor. Det är ett jävla sätt av dom jävla idioter som gör så!

De borgerliga politiker som sitter i Sollentuna kommuns natur- och tekniknämnd har bröstat upp sig och sagt att man ska bli en av Sveriges renaste kommuner. Lycka till. säger jag bara!

Börja med att ta en diskussion med FTI hur man ska kunna förbättra renhållningen vid återvinnings-stationerna och tidningsbaljorna. Sen förväntar jag mig även en kraftig insats för att få bort allt ogräs som fått breda ut sig helt fritt överallt i kommunen.

Glöm heller inte blomsterlupinen som är ett invasivt skadligt ogräs, trots att den är vacker i enstaka exemplar när den blommar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...