28 september 2011

Flera verkschefer med skatteverksförflutet

Att jobba i chefsposition på Skatteverket är en bra grund för att bli chef för någon annan myndighet. Här är några generaldirektörer med bakgrund från Skatteverket:
  • Claes Ljung, Kammarkollegiet
  • Katrin Westling Palm, Pensionsmyndigheten
  • Göran Gräslund, Datainspektionen
  • Eva Liedström Adler, Kronofogdemyndigheten
  • Eva Håkansson Fröjelin, Ekobrottsmyndigheten
  • Christina Gellerbrant Hagberg, Centrala studiestödsnämnden.
Sen har vi Maria Bredberg Pettersson, Rikspolisstyrelsen, men hon är "bara" överdirektör.

PS. Har ni tänkt på att alla kvinnorna ovan har dubbelnamn. Det kanske är just det som krävs för att göra karriär om man är kvinna?

20 september 2011

Svårlästa rubriker i nya DN


Dagens Nyheter har förnyats: ny innehållsdisposition, ny layout, nytt typsnitt. Grattis! Men tyvärr har man misslyckats när det gäller rubrikstilen, tycker jag. Den är givetvis inte oläslig, men den är svårläst, framför allt när den sätts i fet stil. Den blir inte heller mer lättläst när man återger rubriken i gråton i stället för helsvart - se nedre exemplet ovan. Eller när man lägger en randig grå matta bakom rubriken - se övre exemplet ovan. "Vafför" gör man det på detta viset?

Jag kan bara gissa. En orsak är att de grafiska formgivarna har fått fria händer. Så är det ofta när det gäller så kallad professionell formgivning, bl.a. av reklam. Snygg layout - som ofta är snygg på dataskärmen - blir tyvärr alltför ofta svårläst när den hamnar i läsarens hand. Det som glöms bort är läsbarheten.

DN borde ha testat typsnitten på vanliga läsare, framför allt äldre läsare. För jag gissar att många yngre väljer bort DN som hemburen papperstidning och i stället hämtar sina nyheter via datorn, mobilen, teven eller gratistidningen.

Jag har under mitt yrkesliv varit kund hos många olika reklambyråer och hela tiden har jag fått kämpa för att deras alster ska vara lättlästa. Jag har tvingats bli oförskämd och osams med byråerna och deras grafiska formgivare för att få de alster vi köpt av dem mer lättlästa.

Att testa sina alster på målgruppen är inte så dumt. När Skatteverket tog fram den första förenklade deklarationen 1987 hade byråkraterna tagit fram sitt förslag. Vi informatörer tog fram ett eget förslag, som vi tyckte var mycket bättre. Här handlade det inte om typsnitt utan om konstruktionen av blanketten med alla rutor m.m.

Jag kontaktade ett testföretag som plockade fram helt vanliga skattebetalare som fick provdeklarera med de olika blankettförslagen. Resultatet visade att byråkraternas variant var den som upplevdes som enklast. Och det blev den varianten som hamnade hos landets deklaranter.

Vi informatörer borde ju vara bäst på att få fram enkla blanketter, men det visade sig att vi hade fel. Detta visar bara hur viktigt det är att låta målgruppen för en produkt få testa den och säga vad man tycker. Det borde DN också ha gjort när det gällt typsnitten.

Men det är ju inte helt säkert att man tyckt som jag?

PS. Men jag är inte helt ute och cyklar när det gäller DN:s svårlästa rubriker. Expressens chefredaktör tycker också att rubrikerna är svårlästa. Det kan man läsa i dagens DN.

19 september 2011

Reinfeldt gynnades bildmässigt

En arbetskamrat till mig (när jag jobbade på Skatteverket) - Lotta Wadenbrant - och en kompis till henne har i en magisteruppsats kollat mediernas bildbehandling av partierna och deras företrädare inför senaste riksdagvalet. Resultatet visar att Alliansen och Reinfeldt gynnades.

Läs deras debattartikel på SvD:s debattsida på nätet: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/journalisterna-gav-reinfeldt-fordel-i-valet_6477978.svd.

Du kan läsa mera om deras projekt och resultatet av det på www.bilderavvalet.se.

Polisen i skottgluggen igen

DN tar idag i en stor artikel upp polisens oförmåga att utreda anmälda brott. Trots tusentals fler poliser och många extra miljarder i anslag så lyckas man inte. Orsaken är resursbrist. Hur mycket mer folk och pengar måste polisen ha för att kunna utföra det mest basala av sina uppgifter: att åka ut på larm! Jag häpnar.

Även dagens SvD tar upp polisen och berättar att nu ska man storsatsa på seriebrott. Sverige har idag över tjugo olika polismyndigheter, som inte kan samarbeta. Det ska man bli bättre på, lovar man och sätter till en myndighetsgemensam nationell rörlig resurs för att jaga ligor som lurar pensionärer m.m. Gärningsmännen bryr sig nämligen inte om länsgränser, har man upptäckt. Fantastiskt!

En orsak - skriver SvD - till att polisen inte hunnit göra något åt ligor som bedriver seriebrott över landet "har varit uppdelningen i 21 polismyndigheter och den tröghet och oförmåga till samordning det medfört." Sic!

När ska vi få en enda polismyndighet i hela landet?

15 september 2011

Vem avslöjar namnen?

I dagens DN kan man läsa på debattsidan att den östtyska hemliga polisen Stasi hade över 120 agenter i Sverige, varav ett drygt 30-tal var bofasta svenskar. Författaren - en professor vid Södertörns högskola - har fått ok att ta del av arkiven även från Säpo men inte att publicera namnen på de journalister, lärare, präster, jurister, forskare, företagare m.fl. som svek sitt land under kalla kriget.

Nu kommer det att bli många spekulationer: Vilka är de? Grävande journalister vid kvällspressen kommer säkert att ta tag i detta och det ska bli intressant att se vem som kommer att avslöja namnen?

PS den 16 september: I dagens SvD på ledarsidan kräver man att namnen offentliggörs och att de utpekade ska få förklara sig.

14 september 2011

Nytt slottsbesök för veteraner


I dag var en liten men tapper skara veteraner med ett förflutet på Skatteverkets huvudkontor på slottsvisit. Målet för utflykten var Tyresö slott med anor från 1600-talet där markis Claes Lagergren (1853-1930) bott. Vid hans död donerades slottet till Nordiska museet, som nu tar hand om det.

Claes Lagergren var son till en bokhållare vid Hammars bruk i Närke, studerade på Schartau i Stockholm, kom till Paris och arbetade på en vinfirma som han sedan fick överta. Han konverterade till katolicismen, blev kabinettskammarherre hos fyra påvar och gjordes 1889 av påven Leo XIII till markis - en ärftlig titel han var ensam om i Sverige. Han gifte sig rikt två gånger - båda fruarna var amerikanskor: Caroline Russel och Mary Moore. Tyresö slott köpte han 1892.

Veteranerna vandrade runt i markisens slottsvåning som i princip varit orörd sedan 1930-talet. Visningen leddes av den humoristiske och pensionerade intendenten Peter Blom från Nordiska museet som sakkunnigt berättade om markisen och hans slott. Besöket avslutades med fika i en av flyglarna, där det bl.a. finns ett kafé.

VD:n som tog rollspelet på allvar

I dagens avisa kan man läsa att läkarstudenter får öva sig i patientkontakt genom rollspel. Det får mig att minnas ett rollspel jag var med om på 1980-talet. På den tiden fanns Allmänna förlaget, som svarade för all statlig upphandling av blanketter, broschyrer, böcker och allt annat tryck. Dåvarande Riksskatteverket var en av förlagets största kunder.

VD:n för Allmänna förlaget hade kommenderat sina konsulter/säljare till en kursgård för träning i säljkunskap. För att få utbildningen realistisk hade han bjudit in mig och min chef Nisse. Vi skulle agera kunder i rollspelet.

Deltagarna visste bara att de skulle delta i ett rollspel. Skräcken i deras ögon lyste stor när de blev varse att "kunden" - som de trodde skulle vara fejkad - visade sig vara deras största och mest besvärliga. Nisse och jag kunde nämligen i de dagliga kontakterna med förlaget vara ganska råa och besvärliga.

Nisse och jag spelade med i rollspelet och lovade bl.a. att lägga ut en stor order på förlaget. Från vår sida var detta bara en fejkad del i rollspelet, vilket också deltagaren i fråga förstod. Men inte förlagets VD.

Han trodde det var en riktig order och hans ögon lyste av glädje vid avslutningen på kursen där han tackade för storordern förlaget fått. Nisse och jag trodde inte våra öron och tänkte: Hur 17 ska vi komma ut det här utan att chikanera förlagschefen inför sina anställda? Vi var helt enkelt förtvivlade.

Men det slutade bra i alla fall. På något sätt lyckades vi annullera ordern och skyllde på en rad orsaker som vi inte rådde över. Puh!

12 september 2011

Jag är inte ensam

Jag har i tidigare blogginlägg varit kritisk till den så kallade genusvetenskapen - en slags pseudovetenskap som gillas av feminister (se den 26 mars 2011). Jag har också varit kritisk till så kallade jämställdhetsplaner (se den 1 september 2010). I dagens SvD har jag hittat en som tycker likadant.

Det är filosofen och författaren Roland Poirier Martinsson som tar upp ämnet feminism i sin kolumn på tidningens ledarsida.

Så här skriver han: "Det är 2011 och vi kan med största sannolikhet sortera in feminismen med frenologin och freudianismen, i kapitlet över historiska trender vars lockelse efterhand blir allt svårare att begripa."

Han fortsätter så här: "...under den korta period då feminismen faktiskt drev fram beslut, infördes en mängd --- krav i alla möjliga sammanhang, jämställdhetsplaner, genuskurser, unisexundervisning, inga volanger på gympan - you name it."

Nu har jag fått min bekräftelse. Det är skönt att veta att jag inte är ensam.

Skatteverket ligger hyfsat till

Studenter har rankat olika företag, myndigheter etc. Frågan löd: Vilken är din favoritarbetsgivare?

De som studerar ekonomi har rankat Ikea högst. Bäst placerade statliga verksamhet är Utrikesdepartementet som hamnar på elfte plats med Riksbanken på plats 13 och Exportrådet på plats 15.

Skatteverket ligger hyfsat till och hamnar på plats 21 - före sådana storheter som TV4, Coca-Cola, SAS och Ericson.

När juridikstudenterna fick samma fråga visar det sig att tre statliga verksamheter tar medaljplatserna: Utrikesdepartementet, Domstolsväsendets notarietjänstgöring samt Åklagarmyndig-heten. Polisen - märkligt nog - ligger på femte plats.

Skatteverket ligger även här hyfsat till och går in på plats 22, tätt följt av Ekobrottsmyndigheten och Migrationsverket.

Källa: Universum Top 30, Ideal Employer 2011 Student Survey

10 september 2011

Nytt TV-program om asylsökande

Jag har tidigare på min blogg berättat om den lilla bergslagsbyn Stråssa - med 300 vuxna invånare - där Migrationsverket dumpat mer än hundra asylsökande afrikaner. Den mångkulturella TV-kanalen Kanal Global gjorde ett program om detta i somras (se mitt blogginlägg den 16 juli).

Efter att programmet sändes besökte en reporter från Sverigedemokraterna (SD) Stråssa och gjorde ett reportage från byn, som publicerades på Internet och i deras papperstidning. Man har även delat ut sin tidning i byns brevlådor med ett följebrev där man gör reklam för sig och sina åsikter. SD såg sin chans och slog tyvärr mynt av det som skett.

Nu har Kanal Global gjort ytterligare ett program där en chef från Migrationsverket och en journalist medverkar. Kommunalrådet Bengt Ceder från den ansvariga kommunen Lindesberg medverkar också. (Du kan se programmet på www.youtube.com - skriv sökorden "stråssa miniatyr" så hittar du programmet.)

Redaktionen försökte även få med en representant från SD i programmet, men ingen ställde upp. Likadant var det när man kontaktade Bengt Westerberg (FP) - som utreder främlingsfientligheten - och integrationsminister Ullenhag (FP). Ingen av dem - eller någon representant för dem - ställde upp.

Är det inte märkligt att det ska vara så svårt att diskutera frågor om integration?

PS. Se även mitt inlägg den 27 januari 2012. Det var inte Sverigedemokraterna som delade ut sin tidning i byns brevlådor. Det var Nationaldemokraterna.

9 september 2011

Sveriges riktiga framsida

Om man tänker sig det avlånga landet Sverige som en människa - med huvudet högst upp i Norrbotten och fötterna i Skåne och ansiktet vänt mot vår f.d. östra rikshalva (dvs. Finland) så hamnar Stockholms län nånstans i magtrakten. Och var hamnar Göteborg? Jo, det blir Sveriges baksida - inte framsida.

Stockholms län har nu 2 o74 000 invånare! Ökningen har varit 40 000 på ett halvår. Så jag tycker 031-orna och alla andra Stockholmshatare ska inta en mer blygsam attityd gentemot landets motor och huvudstad.

8 september 2011

Nu är potatisen skördad


I somras hittade jag några övergivna potatisar i källaren - med långa groddar. Vi tog med dem till torpet. Tanken var att gräva ner dem där nånstans. Men vi glömde bort dem och de återbördades till hemmet i Sollentuna.

Eftersom vi har svårt att kasta mat satte vi ned dem i rabatten vid grannens plank. I dag var det skördedags. Det blev en bunke full!

PS kl. 20:00. Nu är en del av "jolpera" uppätna tillsammans med sill m.m. Fantastiskt med färskpotatis i september! "Jolper" är ett dialektalt bergslagsord för potatis (jordpäron, jordpärer - från franskans pomme de terre) .

En spik till i polisens kista

Statskontoret har granskat den svenska polisen med dess 22 olika myndigheter. I en rapport konstaterar man att regeringens (och riksdagens) styrning av Polisen är otillräcklig. Det finns brister när det gäller mål, uppföljning och tillsyn och det leder till olika prioriteringar i olika delar av landet.

Bristen på uppföljning har medfört att man inte vet vilka resultat ökningen av antalet poliser till 20 000 har lett till. Tillsynen över Polisens verksamhet är svag och osjälvständig. Dessa brister förstärks av att Rikspolisstyrelsen inte förmått utveckla och precisera styrningen av Polisen.

Det är ord och inga visor. Men vad ska man göra åt det?

Statskontoret föreslår flera åtgärder. Många brister kan dock inte åtgärdas utan att Polisens 22 myndigheter blir en. En sammanslagning skulle enligt Statskontoret tydliggöra den nationella ledningens ansvar för verksamheten och öka genomslaget för riksdagens och regeringens prioriteringar.

Jag kan bara hålla med. Polisen är i stort sett den enda rikstäckande statliga organisation som inte är sammanslagen till en enda myndighet. Politikerna med justitieminister Ask i spetsen fegar. Jag undrar hur länge det ska dröja innan det blir verklighet?

7 september 2011

Svamptider


Att plocka svamp är väl ok... men att rensa. Det är inte kul. I alla fall inte när man har massor med rödgula trumpetsvampar att ta rätt på. Alla är dessutom plockade på egen mark, vilket är ok.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...