14 september 2011

Nytt slottsbesök för veteraner


I dag var en liten men tapper skara veteraner med ett förflutet på Skatteverkets huvudkontor på slottsvisit. Målet för utflykten var Tyresö slott med anor från 1600-talet där markis Claes Lagergren (1853-1930) bott. Vid hans död donerades slottet till Nordiska museet, som nu tar hand om det.

Claes Lagergren var son till en bokhållare vid Hammars bruk i Närke, studerade på Schartau i Stockholm, kom till Paris och arbetade på en vinfirma som han sedan fick överta. Han konverterade till katolicismen, blev kabinettskammarherre hos fyra påvar och gjordes 1889 av påven Leo XIII till markis - en ärftlig titel han var ensam om i Sverige. Han gifte sig rikt två gånger - båda fruarna var amerikanskor: Caroline Russel och Mary Moore. Tyresö slott köpte han 1892.

Veteranerna vandrade runt i markisens slottsvåning som i princip varit orörd sedan 1930-talet. Visningen leddes av den humoristiske och pensionerade intendenten Peter Blom från Nordiska museet som sakkunnigt berättade om markisen och hans slott. Besöket avslutades med fika i en av flyglarna, där det bl.a. finns ett kafé.

2 kommentarer:

  1. Har veteranerna någon egen hemsida e.d.? Eller finns det någon gemensam för alla pensionärsföreningar inom Skatteverket?

    SvaraRadera
  2. Nej, inte än. Vi väntar bara på att nån vill göra en webbplats åt oss - utan kostnad.
    Hälsningar
    Björn

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...