15 september 2011

Vem avslöjar namnen?

I dagens DN kan man läsa på debattsidan att den östtyska hemliga polisen Stasi hade över 120 agenter i Sverige, varav ett drygt 30-tal var bofasta svenskar. Författaren - en professor vid Södertörns högskola - har fått ok att ta del av arkiven även från Säpo men inte att publicera namnen på de journalister, lärare, präster, jurister, forskare, företagare m.fl. som svek sitt land under kalla kriget.

Nu kommer det att bli många spekulationer: Vilka är de? Grävande journalister vid kvällspressen kommer säkert att ta tag i detta och det ska bli intressant att se vem som kommer att avslöja namnen?

PS den 16 september: I dagens SvD på ledarsidan kräver man att namnen offentliggörs och att de utpekade ska få förklara sig.

2 kommentarer:

  1. Jag erinrar mig att Jan Guillou avslöjades som KGB-agent för några år sedan. Det har inte påverkat hans karriär efter det.

    SvaraRadera
  2. Nä, det han det. Och han berättade ju själv om det, vill jag minnas. Men vem är den kände socialdemokratiske journalisten som jobbade åt Stasi i många år? Varsego å gissa.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...