29 november 2010
Nordens huvudstad?
Jag tycker idén är alldeles utmärkt. Förmodligen skulle Norden vara med i Nato då och euron vara den gemensamma valutan. Språket skulle bli lite mer problematiskt. Men den stora stötestenen skulle nog vara huvudstaden: Köpenhamn eller Stockholm? Därför är det bra att Stockholm tagit greppet, eftersom staden redan nu marknadsför sig som "The Capital of Scandinavia", vilket retar danskarna.
27 november 2010
Historier och historia
Att använda historier om ett företag, en organisation eller en myndighet för att stärka företagets etc. organisation och kultur kallas Corporate Storytelling. Det används bl.a. för att visa emotionella värden och visa organisationens värderingar och kan nyttjas vid rekrytering. IKEA är känt för att nyttja Corporate Storytelling. Det förekommer sen 2005 också i kurser på svenska universitet och högskolor. Något svenskt ord för det har jag inte funnit.
Utan att känna till begreppet Corporate Storytelling tog jag 1996 fram boken "Byråkrater berättar" där tjänstemän i skatte- och exekutionsväsendet fick berätta anekdoter om sina liv som statstjänstemänniskor. Jag var nog lite för min tid då.
Nu finns ytterligare ett begrepp på samma tema, nämligen History Marketing. Här handlar det inte om att nyttja roliga historier och anekdoter utan att i stället nyttja företagets etc. egen historia i sin marknadsföring och i sitt varumärkesbyggande. Det är ett nytt begrepp som myntats av den tyske historikern och PR-mannen Alexander Shug, som gett ut en bok i ämnet ("History Marketing - använd företagets historia i kommunikation och marknads-föring"/Ekerlids förlag).
Redan i slutet av 1970-talet började jag lite mer systematiskt att intressera mig för skatternas och skatteförvaltningens historia, vilket bl.a. resulterade i en utställning, diverse skrifter m.m. Även här var jag nog lite före min tid.
Men frågan är hur Skatteverket i dag ska kunna ha nytta av detta i sin marknadsföring och sitt varumärkesbyggande?
26 november 2010
ICA:s nitlotteri?
Därför har ICA hittat på ett "lotteri". För att göra det mer legitimt och ge sken av välgörenhet sägs det ske i samarbete med FUB (Riksförbundet för barn och unga med utvecklingsstörning). För varje ICA-märkt vara du köper så får du en lott. På kvittot ser du hur många lotter du har fått. Trots att jag försöker välja andra märken än ICA:s egna har jag fått 246 lotter, men aldrig vunnit något. Nu har lotterna tagit slut, står det på mitt kvitto.
Jag har inte hört talas om någon som vunnit något på ICA:s lotteri. Gör du?
25 november 2010
En upprörd Ask
Brottsförebyggande rådet (BRÅ), som ska ha koll på brotts-statistiken m.m, har inte kunnat ge något entydigt svar, vilket gjort Ask upprörd. Därför har hon satt Statskontoret på BRÅ för att utreda hur man egentligen sköter sin uppgift. Synd att det inte skedde samtidigt som satsningen på polisen m.fl. inleddes.
Risken är att pengarna inte lett till minskad brottslighet, för det var väl det som var meningen med miljardsatsningen? Om så är fallet är det hög tid att även kika på polisen.
Korset var en påle
En svensk forskare, som kikat lite mer noggrant i de äldsta skriftliga urkunderna som bibeln bygger på, har funnit att det grekiska ordet stavros översatts fel. Ordet betyder inte kors, utan det betyder i stället påle eller bjälke. Alltså spikades Jesus inte upp på ett kors.
Denna upptäckt torde - om den är korrekt - förändra bilden för alla kristna som ju har korset som sin främsta symbol. Ska det bytas ut mot en pinne?
24 november 2010
Wallenbergarna och jag
23 november 2010
Greksjukan sprider sig
Jag var i Spanien förra veckan och tog igen mig. (Det är ju jobbigt att vara pensionär.) I Madrid märktes ingenting av att landet är i ekonomisk kris. Tapasbarerna i centrum var proppfulla med folk, mest i yngre åldrar, runt 30 ungefär. I La Manga utanför Cartagena märktes krisen lite grann. En krog annonserade ut "Dagens krismeny" och en krögare berättade att antalet gäster minskat: "De som brukade äta ute varje dag gör det nu bara varannan", sa han.
Räkna med höjd pensionsålder
Politiker - över blockgränserna - diskuterar även i Sverige höjd pensionsålder. De börjar lite försiktigt och tar upp 67-årsgränsen som man kan tänka sig höjd till 69 år. Det är den gräns du har om du vill fortsätta att jobba efter 65 år utan att arbetsgivaren kan säga nej.
När den allmänna folkpensionen infördes 1913 med åldersgränsen 67 år var männens medellivslängd 55 år och kvinnornas 66 år. Nu ligger medellivslängden runt 80 år och av de barn som föds i dag så räknar man med att hälften av dem kan bli över 100 år. I det läget är det inte så konstigt om man börjar diskutera när man kan ta ut sin pension. Ska man jämföra med 1913 så borde dagens pensionsålder vara bortåt 85-90 år.
Jag är helt övertygad om att även gränserna 61 respektive 65 år kommer att höjas de närmaste åren. Min gissning är att de blir 63 respektive 67 år.
12 november 2010
Byt flaggstänger, Hansson!
Nuvarande generaldirektören som tillträdde i början av detta år har också chansen att profilera sig med något påtagligt. Jag vill att han byter ut de två flaggstängerna som står utan för verkets entré på Solna strandväg. Varför då då, undrar ni nog ?
Jo, när verket var nytt 1971 och hette Riksskatteverket så satte fastighetsägaren upp två flaggstänger. De omgivande nyplanterade träden var då ungefär två meter höga. Men nu har de vuxit ikapp flaggstången och är lika långa. Dessutom har grenverket vecklat ut sig. Flaggan syns inte och trasslar in sig i trädens grenar.
I dag besökte jag verket på uppdrag av veteranföreningen. Verket flaggade på halv stång. En medarbetare, som gått bort alldeles för tidigt, begravdes den här dagen. Flaggorna hängde blöta och intrasslade i träden. Det såg inte trevligt ut.
Sveriges flagga är vår mest kända nationella symbol. Att verket misshandlar den på detta sätt är skamligt. Jag undrar vad statsheraldikern tycker? Värre är det nog när verket har utländska besök. Då hissas även besökslandets flagga, som misshandlas på liknande sätt. Hur uppfattas det?
Därför har jag i dag avsänt ett elektroniskt brev till generaldirektören Ingemar Hansson. Jag vill att han - nu när verket fått hundratals miljoner i extra pengar och inte kan skylla på pengabrist - plockar ned de två knappast synliga flaggstängerna och ersätter dem med två rejäla fasadstänger i stället. Då är det inga träd i vägen och flaggorna syns även när det inte blåser och dessutom när man åker in på lokalgatan framför huset. Ambassaderna i Stockholm har sådana här stänger.
Om Hansson fixar nya flaggstänger visar han på ett tydligt sätt att det hänt något med verkets huvudkontor, även om det är i senaste laget. Det går ju förstås att ändra utseendet på visitkorten i stället. Men förmodligen händer ingenting. Tyvärr.
11 november 2010
Tur för kungen att sossarna finns
Det ska bli intressant att följa den fortsatta processen hos sossarna. En som är glad är nog kungen och hans hov, för nu har kvällspressen fått något annat än kungens fruntimmersaffärer att skriva om.
PS den 12 november: Jag hade fel. Skrivandet om kungen fortsatte i dag. I Expressen talar hans älskarinna, den kända artisten, ut. Suck.
Enligt artikeln i Expressen så träffades artisten och kungen i en lägenhet på Strandvägen. Tänk, ryktet om detta hörde jag för flera år sedan, men jag slog bort det som trams och illvilligt förtal. Nu verkar det ju vara sant? Från samma källa, en person med insyn i kretsen kring hovet, har jag hört att drottningen har en manlig vän i Tyskland och att Carl Philip ska vara tvestjärt. Skitsnack eller inte, det får väl framtiden utvisa. Frågan är om man ska föra fram sånt här skvaller?
10 november 2010
Borg får smaka sin egen medicin
Rätt åt dig, Borg! Nu får du smaka din egen medicin. I flera år har du satt bl.a. Skatteverket på svältkost. Även verket har drabbats av pris- och löneomräkning och fått nya uppgifter utan tillräcklig finansiering.
9 november 2010
Kalle Dussin är nog den ende som är ren
Kungen har uppmärksammats med en bok som avslöjar pikanta detaljer ur hans privatliv och innehåller sådant som kvällspressen och veckotidningarna gillar att skriva om. En del är säkert sant. Sen då?
Kungen är väl som vilken normal karl som helst. Jag vet många, såväl släktingar (farfar), bekanta som arbetskamrater av båda könen som har vänsterprasslat. Tillfället gör tjuven, heter det. Säg den karl - som sitter berusad i ett grabbgäng och blir uppvaktad av snygga tjejer - som i det läget skulle resa sig och åka hem?
Det har under årens lopp surrat massor med rykten om kungahuset. Och även tidigare svenska kungahus. Det är väl egentligen bara Karl XII som ännu inte har anklagats för herr- eller fruntimmersaffärer.
4 november 2010
Veteraner på uppskattad höstfest
I går kväll var det nostaligträff för medlemmarna i veteran-föreningen vid Skatteverkets huvudkontor (f.d. Riksskatteverket, RSV). Denna gång samlades man i verkets nyligen ombyggda lokaler vid Korta gatan i Solna. Det var ett välbesökt höstmöte där det bjöds på både det ena och andra. Det började med drink och mingel och fortsatte sedan med en utsökt buffétalltik med rött eller vitt vin därtill (i nästan obegränsad mängd) och allt för en billig penning.
Kvällens höjdpunkt var Lennart & Lennart, dvs. Lennart Nilsson och Lennart Grufberg som ledde RSV under åren 1983-1996. De kåserade och berättade minnen och anekdoter från tiden som general- respektive överdirektör vid verket. Under deras tid vid rodret påbörjades det förändringsarbete och varumärkesbyg-gande, som fört fram Skatteverket till en av landets mest populära myndigheter.
Lennart Grufberg berättade bl.a. att han ett år utsågs till "Årets Arsel" av en motorcykelklubb på Gotland. Han fick diplom och ett vandringspris i form av ett arsel i keramik. Anledningen var att han i en utredning föreslagit ökad skatt på motorcyklar. Lennart Nilsson avslöjade att både Gunnar Sträng och Göran Persson var duktiga på att göra armhävningar; i Perssons fall ibland även under en pågående föredragning.
Höstfesten började vid 18-tiden och de sista gästerna gav inte upp förrän bortåt 22-tiden. Det var ett välordnat och uppskattat arrangemang, som veteranföreningen och verkets interservice-personal ska ha all heder av.
3 november 2010
Det är dags att gå med i Nato
Samtidigt pågick kalla kriget med ett militärstarkt Sovjet, med hot om spetsnazinvasion och atombomber. Kombinationen "Värdskriget i bild" och ryssen gjorde min barndom ångestfylld, framförallt för att det lilla alliansfria och neutrala Sverige stod ensamt i den hotfulla världen.
Men vi var inte ensamma. I lönndom var vi nära kompisar med USA, Storbritannien och Nato. Vi hade gemensamt flygledningssystem och hemliga organisationer som skulle aktiveras om Sverige blev ockuperat och annat militärt samarbete. Detta visste sossarna Erlander och Palme, trots att den sistnämnde hela tiden kritiserade USA. Hade jag känt till detta samarbete hade min ångest varit mindre. Nu så här efteråt känner jag mig lurad.
På Brännpunkt i dagens SvD skriver ett gäng sossar och andra USA-hatande vänsternissar om Sverige och Nato. De kritiserar borgarna, främst Bildt, för Sveriges engagemang i Afghanistan. De menar att det inte alls handlar om att skydda flickskolor eller att utbilda landets egna militärer. Det verkliga skälet, menar de, är att borgarna vill bygga upp ett djupgående samarbete med USA och Nato för att underlätta ett framtida Natomedlemskap.
Det känns lite märkligt att sossarna gnäller om Natosamarbete med vetskap om vad som hände på 50- och 60-talen när de själva hade makten. Båda blocken har i så fall gjort sig skyldiga till Natosamarbete. Jag tycker det är dags att sluta hymla och i stället ta steget fullt ut och gå med i Nato.
Gångtrafikanter lever livsfarligt
Jag tycker reglerna ska kompletteras. Den fotgängare som vill gå över på ett övergångsställe måste först få ögonkontakt med bilisten (regel redan i dag) och samtidigt tydligt markera att han vill gå över genom att sträcka ut ena armen. Det skulle underlätta för bilisten och göra övergången säkrare för fotgängaren.
Enligt uppgift lär de nya övergångsreglerna (lägg märke till lustigheten) med fotgängarföreträde inte ha lett till minskat antal skadade fotgängare, utan tvärtom. Trafikverket borde göra något åt det. Varför inte en informationskampanj, riktad till fotgängare? Då skulle man samtidigt kunna lära cyklisterna lite trafikvett (t.ex. att man inte får cykla mot rött ljus) och bilisterna att man ska blinka innan man svänger.
2 november 2010
Sopsortering med överfulla containrar
Det där med sopsortering har min hemkommun Sollentuna drivit in absurdum. Tidningar, plast, plåt, pappersförpackningar, mörka tomglas, ljusa tomglas. vanliga övriga sopor samt matavfall ska separeras, alltså åtta olika kategorier. Matavfallen måste jag lägga i en särskild papperspåse, som jag får åka till kommunen och hämta. Övriga sopor kan jag (än så länge) lägga i en vanlig soppåse.
Övriga sopor och matavfall lämnar jag i olika sopkärl (tunnor) vid tomtgränsen. Men tidningar, plast, plåt, tomglas och pappersförpackningar måste jag åka i väg med bilen för att bli av med. Nästan varje gång möts jag av minst en full container - se bilden. Det är frustrerande. Många lämnar sina sopor utanför de fulla containrarna. Men jag åker hem igen med mina sorterade sopkassar och lagrar dom snällt och lydigt i källaren ett tag till.
Nä, det var bättre förr. Då slängde jag allt i samma soptunna. Och buntarna med begagnade och lästa tidningar kom man och hämtade vid tomtgränsen en gång i månaden. Det finns många kommuner i landet som fortfarande har kvar den gamla hederliga sophämtningen.
Jag är tveksam till sopsortering, både från service-, sysselsättnings- och miljösynpunkt. Varför inte i stället låta alla sopor gå iväg tillsammans till en stor anläggning där man maskinellt sorterar de olika materialen. (Eller också kan man göra det manuellt och därmed sysselsätta låg- eller outbildade personer utan jobb. Men sådana tankar är inte politiskt korrekta.)