3 november 2010

Gångtrafikanter lever livsfarligt

Gångtrafikanter har företräde på övergångsställen. Det är väl ok, men... Det är vanligt att mörkklädda gångare utan reflex bara kliver rakt ut. Som bilförare är man helt rökt om en sådan gångare skulle fastna i grillen. En del gångare står och väntar på en bil för att plötsligt kliva rakt ut. Andra går på gångbanan, parallellt med vägbanan, och viker sedan plötsligt av och ut på ett övergångs-ställe, utan minsta förvarning. Allt för att retas med bilisterna. Nu när det börjar bli halt är det helt livsfarligt!

Jag tycker reglerna ska kompletteras. Den fotgängare som vill gå över på ett övergångsställe måste först få ögonkontakt med bilisten (regel redan i dag) och samtidigt tydligt markera att han vill gå över genom att sträcka ut ena armen. Det skulle underlätta för bilisten och göra övergången säkrare för fotgängaren.

Enligt uppgift lär de nya övergångsreglerna (lägg märke till lustigheten) med fotgängarföreträde inte ha lett till minskat antal skadade fotgängare, utan tvärtom. Trafikverket borde göra något åt det. Varför inte en informationskampanj, riktad till fotgängare? Då skulle man samtidigt kunna lära cyklisterna lite trafikvett (t.ex. att man inte får cykla mot rött ljus) och bilisterna att man ska blinka innan man svänger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...