20 februari 2010

Kungliga affärer

Klanen Kennedy i USA är nog det närmaste ett kungahus man kan komma i Nordamerika. Deras göranden och låtanden fortsätter att fascinera. Nu senast är det 1950-talsromansen som svenskan Gunilla von Post hade med dåvarande senatorn John F. Kennedy.

Kungligheter är ju annars kända för sina kvinnoaffärer vid sidan av den äktenskapliga. En av de mer kända kungliga kvinnokarlarna är Karl XV som - enligt guiden vid Rosersbergs slott - ville ha unga upplandstöser levererade till sig, vilket han också fick.

Borgerlig officiant vid min mors begravning 1998 var en man som till utseendet var en exakt kopia av Karl XV, något som jag var tvungen att kommentera. Han berättade då att han var släkt med kungen i rakt nedstigande led. Hans farfars farsfars mor (eller något åt det hållet) hade blivit kallad till kungen och sedan nedkommit med en son. Som tack för tillgängligheten fick hon en kvarn och kunde på så sätt få en hyfsad försörjning för sig och sitt barn.

Även mer nutida kungar har haft affärer vid sidan av. Den som besöker Erotikmuséet i Köpenhamn kan läsa om "gamle kungen" Gustav VI Adolf (1882-1973) - nuvarande kungens farfar. När Gustav Adolf var (gift) kronprins hade han enligt muséet en affär med dansösen och sångerskan Josephine Baker (1906-1975). Hon var i Stockholm några månader och var då inkvarterad i den kungliga järnvägsvagnen. Josephine har även skrivit om det i sina memoarer. Sant eller inte, vet inte. Men eftersom svenska hovet inte verkar ha protesterat får man förmoda att det är sant.

Att kungliga så ofta hade affärer vid sidan beror nog på att de kungliga äktenskapen förr var så kallade resonemangsäktenskap. Man var helt enkelt tvungen att gifta sig med någon passande partner. Därför känns det så skönt att Victoria får gifta sig med den hon själv vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...