27 februari 2010

Det är lätt att räkna fel

Grekland har "missräknat" sin ekonomi och lämnat fel siffror till EU i Bryssel, allt för att dölja sakernas tillstånd i landet. Det har uppdagats och landets medborgare har nu ett stålbad att se fram mot. Löner sänks, förmåner tas bort. Grekland liksom Spanien - också med dåliga siffror i nationalräkenskaperna - är sossestyrda. Sveriges borgerlige Borg har haft bättre koll på siffrorna.

När det gäller siffror så har Skatteverket dåliga sådana - med ett jättestort underskott. Försvarsmakten har under många år också haft dåliga siffror. Men nu har man plötsligt fått ett överskott på ett par miljarder! Fan, tro´t.

Försvarsmaktens högste siffernisse var i slutet av 90-talet ekonomidirektör på Skatteverket. Vid ett ledningsgruppsmöte kom han in med andan i halsen och ett excelark i handen. Uppgivet rapporterade han att verket saknade 100 miljoner kronor. Personaldirektören suckade och menade att verket måste börja varsla personal omedelbart.

Stämningen var dyster tills ekonomidirektörens företrädare - som nu hade en annan chefspost på verket - försynt frågade, efter att ingående ha granskat siffrorna i excelbladet: "Har du inte räknat fel på en nolla. Det ska väl vara tio miljoner?" "Å fan", sa ekonomidirektören.

Men en sådan högste siffernisse i försvaret undrar jag om uppgifterna om överskottet är korrekta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...