12 februari 2010

Idrottsmuséet i Örebro är inte komplett

Örebro har ett idrottsmuseum. Det ligger i Länsmuseets undervåning vid Hamnplan i anslutning till Slottsparken, öster om det pampiga slottet.

Muséet handlar om riktiga storheter som Orvar Bergmark, Ronnie Pettersson och många andra lokala förmågor av olika slag. En saknas. Det är Olle Möller, som på 1930-talet vann SM i terränglöpning nio gånger. Löparkarriären började i IF Start i Örebro. Han finns inte alls med. Anledningen är nog att han dömts två gånger för mord.

Olle Möller är nog mest känd för några uppmärksammade mordrättegångar; den ena är Gerdmordet 1939 som han fick tio års straffarbete för. Det andra är Rut Lind-mordet 1959, som han också dömdes för. Båda gångerna enbart på indicier och mot sitt nekande. Han var även på tapeten i det s.k. Kerstin-mordet, som det sedan visade sig att en helt annan person begått.

Olle Möller avtjänade sina straff. Sina idrottsliga bedrifter utförde han innan mordfallen. Varför kan han inte platsa på idrottsmuseet?

PS. Jag har träffat Olle Möller. Det var sommaren 1955 vid en badplats öster om Örebro. Min far hade varit skolkamrat med Olle och vi var där när han kom dit och farsan pratade med honom, minns jag. Det var rätt märkligt. När Olle kom med sin hund vek alla badgäster undan och försvann, som om han vore pestsmittad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...