3 februari 2010

När punktskatterna flyttade till Ludvika

I dagens tidning berättas att utlokaliseringen av Riksantikvarieämbetet till Visby kostar pengar i resor. Över 2000 resor mellan Visby och Stockholm har gjorts. Det är tydligen en stor nyhet att utlokaliseringar kostar pengar.

Då och då har ju de socialdemokratiska regeringarna drabbats av utlokaliseringsiver. (Riks)Skatteverket var på tapeten - dock enbart ryktesvis - redan på 1970-talet, men klarade sig kvar i Solna.

Värre var det 1987 när finansminister Feldt plötsligt bestämde att Riksskatteverkets punkskatteverksamhet skulle till Ludvika och vara på plats den 1 juli 1988. Anledningen var att Feldt kandiderade till riksdagsvalet 1988 för Dalarna. Han ville ge dalmasarna ett fett köttben att tugga på.

Jag var med när dåvarande generaldirektören Nilsson skulle träffa kommunalrådet Granström (S) i Ludvika första gången. Besöket var tidssatt och inplanerat. När vi kom till kommunkontoret var det öde och tyst. Ingen mottagningskommitté alls. Vi fick själva leta oss upp i huset. Till slut hittade vi en dörr där det stod Granström. Vi klev in och hans sekreterare stoppade oss. Hon undrade vilka vi var och sa att vi fick vänta. Efter en kvart behagade kommunalrådet att ta emot oss.

Generaldirektören Nilsson var måttligt road av den här demonstrationen från Granströms sida. Kommunalrådet ville med överdriven tydlighet visa att Ludvika var hans rike och där var det han som bestämde.

Av hundra medarbetare i Solna var det bara en som flyttade med till Ludvika. Men trots det lyckades verket ha en punktskatteavdelning på plats till den 1 juli valåret 1988.

Det är märkligt att sådana här utlokaliseringer dyker upp med jämna mellanrum. När Riksantikvarieämbetet fick respass till Visby för några år sedan tvingades även Skatteverket flytta verksamhet. I stort sett hela vår utbildningsverksamhet hamnade i Östersund.

Det var herr Perssons regering som 2005 tog det senaste utlokaliseringsbeslutet. Om fruarna Sahlin och Wetterstrand får regera så ska vi nog inte helt utesluta risken för nya utflyttningar av statlig verksamhet från Storstockholmsområdet. Det känns tryggt att snart vara pensionär.

Om Spykersaaben går i putten om två år och de rödgröna bestämmer i landet kan jag mycket väl tänka mig att Trollhättan begåvas med en eller par statliga myndigheter som i dag finns i Stockholm. Det är ju så det brukar gå till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...