5 februari 2010

Elever ska få påverka lärarnas löner

I dagens tidning (SvD) finns en liten notis som förtäljer att eleverna i Sollentunas skolor ska få sätta betyg på sina lärare. Det var kommunens skolchef som väckte frågan och politikerna har bejakat förslaget.

För drygt 20 år sedan var jag engagerad i Hem och skola-föreningen i gossens skola. Vid ett möte med lärarna föreslog jag att eleverna och föräldrarna varje termin skulle få avge ett omdöme om lärarna. Men förslaget föll inte alls i god jord hos lärarna. De utgick från att de enbart skulle få negativ kritik. Min tanke bakom idén var att inte enbart några enstaka pratglada, kritiska föräldrar i en klass skulle kunna göra sin röst hörd utan även den "tysta majoriteten" - som kanske hade en annan åsikt än de pratglada.

Att betygsätta sina överordnade är en självklarhet i övriga arbetslivet. Det sker vanligtvis via klimatmätningar. Men det är inte självklart att en chef som får dåliga betyg drabbas av något negativt för det. I Sollentunas skolor är det tänkt att elevernas betyg på lärarna ska vara en grund för lärarens lön. Då blir det allvar av. Kommer lärarna våga be en elev att ta av sig kepsen eller stänga av mobilen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...