Flera kända politiker med Stefan Löfven i spetsen har gjort bort sig genom att inte fullt ut följa de regler som gäller i dessa pandemitider. Gillar man inte sossarna så hugger man direkt och kritiserar att Löfven synts i en galleria strax före jul. Han är dock inte ensam politiker att inte hålla sig hemma. Nyamko Sabuni har synts shoppa i Täby Centrum och Ebba Busch var för en tid sedan på ett kalas med 50 gäster.
Det finns fler. Jimmie Åkesson åkte utomlands tidigare i år och Magdalena Andersson har hyrt skidor i Sälen. MSB-chefen och sossen Dan Eliasson åkte till Gran Canarie inför julledigheten.
Morgan Johansson har julhandlat hemma i Lund, men har nästan bett om ursäkt när han sa att det var oförsiktigt. Löfven har dock själv inte sagt något utan låtit sin pressekreterare svara i stället som menade att Löfven följt alla regler och inte trängts med andra människor.
Alla dessa kändisar har bara betett sig om en majoritet av oss andra också gjort. Jag är inget undantag. Förutom att ha handlat mat på ICA och hämtat piller på apoteket (vilket är tillåtet) har jag även besökt såväl Bauhaus och Clas Ohlson utan att skämmas.
Varför bli man så upprörd över att våra politiker bara varit som andra?
Jo, det finns en viktig skillnad. I alla fall när det gäller Löfven, Johansson och Eliasson. De har stått i TV och talat sig svettiga om hur vi i Sverige ska förhålla oss för att inte spridda covid-19.
Hela den svenska strategin bygger på att vi alla - även politikerna - frivilligt ska följa de rekommendationer och regler som ges. Det har man inte gjort anser deras kritiker.
Tänk om Tegnell själv skulle ses trängas i tunnelbanan - utan munskydd - eller shoppa sig trött på mellandagsrean? Han skulle tvingas avgå direkt.
Morgan Johansson gjorde rätt. Bad nästan om ursäkt. Löfven och Danielsson har missat tåget. De skulle direkt har uttalat sig, gått ned på knä och bett hela folket och framför allt personalen på sjukhusen om en tusenfald ursäkt.
När jag jobbade på Skatteverket med ansvar för bl.a. massmediakontakter och extern information utbildade vi alla små och stora chefer i bl.a. hur man hanterar medier när man gjort något fel. Den spontana reflexen är att stoppa huvudet i sanden och hoppas ingen upptäcker felet.
Grundregel nummer ett med stor N vid kriser är att göra en pudel, lägga sig platt, visa strupen och be om ursäkt. Och - inte minst lika viktigt - gå ut först och berätta vad som hänt och hur man ska rätta till det.
Inte att vara knäpptyst och skicka fram nån annan i stället som får komma med en halvhjärtad förklaring.
Det hände ibland att ledningen reflexmässigt ville tiga när något tveksamt, skamligt eller felaktigt hade hänt på verkeet och vi diskuterade hur vi skulle agera. Eller då vi själva tänkte göra något moraliskt tveksamt som kunde ge oss kritik.
Då ställde jag frågan: "Vad säger ni när Expressen ringer?"
Resultat blev att vi inte teg utan själva gick ut och berättade vad vi hade gjort. Eller så gjorde vi inte det tveksamma vi hade tänkt.
Sunt förnuft, svårare är det inte.
PS. Löfven hade besökt en butik i en galleria för att hämta en reservdel till sin rakapparat i sällskap med sina två livvakter. Sannolikt var de ensamma kunder i butiken.
Han kunde ju ha suttit kvar i bilen och skickat en av de mer anonyma livvakterna. Men hade någon fått nys på det så hade Löfven i alla fall fått kritik. (Tillägg den 5 januari 2021: Livvakterna ska vakta. De får inte nyttjas till annat, t.ex att agera bud eller inköpare.)
Det bästa hade nog varit att han hade stannat hemma odlat ett "semesterskägg" några dagar och bett butiken posta reservdelen till honom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar