26 december 2020

Vad händer med Trump efter 20 januari?

Donald Trumps sista dag på posten som USA:s president är den 20 januari 2021. Nu spekuleras det friskt om vad som kan hända då, fram tills dess och även efter detta datum. Hittills har han och hans administration inte precis underlättat för Joe Biden att ta över i Vita huset, snarare tvärtom. Hur som helst kommer det att bli spännande att se vad som händer de kommande veckorna och på det nya året.

Trump och hans företagsimperium är svårt skuldsatt. Man har struntat i att betala sina fakturor de senaste åren och det är många stora och små företag som vill ha betalt. Deutsche Bank har lånat ut miljarder till hans imperium och har sagt upp lånen.

Redan innan han blev president så anklagades han för diverse brott, allt från skattefusk och ekonomiska bedrägerier till våldtäkt.

Som president har han haft immunitet men den försvinner efter den 20 januari. Då är det fritt fram att anklaga honom för allt detta.

Han kan dock komma undan. Hur då, undrar du? Jo, om han avgår frivilligt som president före den 20 januari kan den tillträdande presidenten, dvs. hans nuvarande vice dito, benåda honom.

Joe Biden har sagt att han vill vara en president för alla i USA och att han vill ena nationen. När han tillträtt kan han som ett led i det välja att benåda Trump. Men det är tveksamt då bl.a. hans blivande vicepresident Kamala Harris och fler ledande demokrater sagt att en president står inte  över lagen.

Flera psykiatriker och psykologer har diagnostiserat Trump som en storhetsvansinnig psykotisk narcissist (= heltokig) och jämfört honom med Hitler. Risken finns att han begår ett storslaget självmord och tar flera med sig.

Då han hindrar Biden och hans folk att ta del av Pentagons och säkerhetstjänsternas redogörelser och då han själv tagit över chefskapet för USA:s elitförband kan han nyttja detta övertag till att starta krig någonstans. Ett tänkbart scenario kan vara att anfalla Iran tillsammans med Saudi-Arabien.

Trump har levererat stora mängder krigsmateriel till Förenade Arabemiraten och Saudi-Arabien. Som gentjänst kan man tänka sig att hans kompis kronprinsen i Saudi lovar att betala hans miljardlån i Deutsche Bank?

När Biden och Harris tagit över måste de och demokraterna bestämma sig för  vad som ska ske med Trump. Väljer de att benåda honom så får de kritik då de sagt att inte ens en president står över lagen.

Låter man juridiken gå sin gilla gång och Trump, hans familj och hans hejdukar blir åtalade för diverse brott får hans trogna proselyter mer vatten på sina kvarnar, dvs. de 30-40 miljoner amerikaner som hela tiden trott på Trumps lögner. 

En del av  dem kommer bli heltokiga och säkert leder det till våldsamheter där skadade och döda inte kan uteslutas. Landet blir ännu mer delat och även det republikanska partiet.

Hur det nu än går kommer de närmaste veckorna och månaderna att bli intressanta, inte minst för Trump själv och många miljoner andra amerikaner.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...