26 december 2020

Trump var inte först med "America first!"

Den avgående presidenten Donald Trumps kampanjslogan var ju "America first!". Han har levt upp till det genom att han sett till att USA lämnat flera internationella organ, att han gjort det svårare att invandra till USA och att hans intresse för Nato och Europa i princip nått nollpunkten. Men han var inte den förste president som velat isolera landet från världen i övrigt.

Woodrow Wilson (1856-1924) var president i USA 1913-21, dvs. under första världskriget. När kriget var slut var han mycket aktiv när det gällde freden (Versaillefreden 1919) och skapandet av Nationernas förbund. 

Han var en "internationalist" och ville att USA skulle bli en nation att räkna med. Det var också självklart att USA skulle ta aktiv del i Nationernas förbund - en föregångare till dagens FN.  Men det blev inte som han hade tänkt.

En stor del av hans medborgare gillade inte att USA 1917 hade gått med i kriget. Trots att Wilson åkte runt i USA och kampanjade för att landet skulle bli medlem i Nationernas förbund blev det inte så. Detta trots att Wilson var den som i princip hade skapat det.

Hans efterträdare Warren G. Harding (1865-1923) - som var president 1921-23 - var raka motsatsen till Wilson. Harding ville isolera USA och hade "America first!" som slogan. Precis som Trump ville han begränsa invandringen.

Men i övrigt tror jag att Harding inte hade några likheter med Trump.

Tillägg den 24 januari: "America First" var också på tapeten vid andra världskriget. Det fanns en organisation med det namnet som hade över 800 000 medlemmar runt om i USA 1939. 

Frontfigur då var svenskättlingen och Atlantflygaren Charles Lindberg som i radiotal runt om i landet propagerade och kämpade för att USA skulle hålla sig utanför kriget som precis hade börjat i Europa. 

Så Trump hade inte hittat på sitt "America First" på egen hand utan snott tankarna från andra före honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...