9 mars 2020

Han kan stoppa kriget i Syrien - men vill inte

Den arabiska våren hoppades många skulle medföra positiva förändringar i flera länder. Men det blev inte så positivt - i alla fall inte i Syrien med miljoner flyktingar, tiotusentals döda, förstörda städer och allt annat elände som krig för med sig. President Assad sitter kvar vid makten enbart tack vare Valdemar Putin.

Vladimir (dvs. Valdemar på svenska) Putin stöttar Assad av flera skäl. Putinland har en flottbas i Syrien och finns alltså med sin flotta i Medelhavet. Man har tack vare kriget fått möjlighet att testa olika vapensystem i skarpt läge och tusentals ryska militärer har fått träning.

Det ryska flygvapnet har också fått massor med flygtimmar och kunnat testa sina bomber m.m.

Kriget i Syrien har skapat stora flyktingströmmar som stressat framför allt länderna i Västeuropa med Sverige och Tyskland i spetsen. Inrikes har det skapat grogrund för rysslandsvänliga nationalistpartier med bruna rötter, som t.ex. Sverigedemokaterna hos oss.

Den stora flyktingströmmen har sått split mellan länderna i EU och indirekt även lett till att Storbritannien lämnat gemenskapen.

Allt detta gynnar Ryssland och Putin vill därför att kriget i Syrien ska fortsätta och skapa nya stora flyktingströmmar till länderna i väst. På sikt vill han att både EU och Nato ska falla sönder. Erdogans hot att öppna gränsen och låta 3-4 miljoner syriska flyktingar lämna Turkiet gynnar enbart Putin.

Därför är det meningslöst för EU att erbjuda Erdogan i Turkiet ännu mer pengar för att hålls sin gräns stängd för att slippa fler flyktingar. EU borde i stället satsa allt på att helt och hållet isolera Ryssland för att knäcka landets ekonomi och få Putin att ge upp stödet till Assad-regimen.

Då skulle det kunna bli slut på kriget i Syrien och de miljontals flyktingarna skulle kunna återvända. Men samtidigt uppstår följdfrågan: vad kommer då i stället för Assad i Syrien? EU skulle nog tvingas gå in med militär för att upprätthålla nån slags fred där

Men det är inte möjligt då stora delar av EU, inte minst Tyskland, är helt beroende av gas- och olja från Ryssland. Även vårt land får en stor del av sin råolja från ryssen. Putin har helt tagit tabbe på Västeuropa med sina gasledningar och leveranser av olja.

Men USA och Trump då? Han struntar i Europa och EU. Han sätter ju sitt land i första rummet och har ansiktet vänt mot Kina - inte mot oss i Europa.

Risken är stor att vi kommer tvingas ta emot fler flyktingar. Putin fortsätter att le, bekvämt tillbakalutad och se på hur EU:s fogar börjar knaka mer och mer. Orsaken är missämja länderna emellan på grund av flyktingfrågan.

Ok, det finns partier i Sverige - främst kommunisterna och miljömupparna samt även delar av centern och sossarna som fortfarande tycker det är ok att vi "ska öppna våra hjärtan".

Om vi nu ska öppna våra hjärtan och gränser så måste vi även öppna våra plånböcker. Det nämns inte i debatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...