27 april 2011

Egenintresset styr Skatteverket

Redan nästa år vill Skatteverket införa möjligheten - för den som vill - att slippa få en deklarationsblankett på papper. I dag säger lagen att alla måste ha en blankett hem i brevlådan. Men en ny lag är på gång, som gör det möjligt att välja. Detta är något som verket längtat efter länge.

Verket framhåller gärna att e-tjänsterna förenklar för skattebetalarna och att de skonar miljön. Men det viktigaste skälet för verket är att förenkla för verket självt och för att spara verkets pengar. (Att spara pengar är ju av godo då det är skattebetalarnas kulor det handlar om, men oftast går sparade pengar till konsulttunga it-projekt, som sedan havererar).

Under alla mina drygt 40 år på Skatteverket så har man bara genomfört en enda förändring som enbart gynnat skattebetalarna. Allt annat man gjort har i första hand gjorts för att spara pengar och göra det enklare för verket (men har i flera fall även haft positiva bieffekter, vilket uppskattats av skattebetalarna och gett verket goodwill).

Om slopat utskick av pappersblanketter skulle innebära merarbete eller ökade kostnader för verket så skulle man aldrig ha föreslagit det - även om det förenklat för folket och gynnat miljön.

Det förenklingsförslag som enbart gynnat folket är den förenklade skattedeklarationen. Bakgrunden var den här.

LO-ekonomen P-O Edin var ledamot av verkets styrelse. Under en sommar hade han låtit en privatperson lägga om taket på sitt fritidshus. Eftersom han satt i verkets styrelse och var kändis kunde han ju inte låta göra jobbet svart. Han var tvungen att registrera sig som arbetsgivare m.m. för att kunna betala vitt. Det tyckte han var krångligt och menade att verket borde göra något åt det.

Verket gjorde inget. I stället kom så småningom ett regeringsuppdrag från Finansdepartementet, som verket i det längsta försökte negligera. När uppdraget skulle redovisas tvingades man ta fram ett förslag; det som sedan blev den förenklade skattedeklarationen (som inte förenklar för verket och inte ger någon besparing - utan tvärtom). Men den förenklar och underlättar för vanliga skattebetalare, som vill göra rätt för sig.

PS. Om deklaranterna nästa år kan välja bort pappersblanketten så borde de samtidigt kunna välja bort "Dags att deklarera" och övriga broschyrer, som skickas ut tillsammans med blanketten. Det ska bli intressant att se vilken lösning skattekamraterna på verket tänker föreslå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...