27 april 2011

Krysset har verkligen fastnat

I dag på förmiddagen lyssnade jag på programmet "Plånboken" i P 1 där bl.a. Skatteverkets Björne Sjökvist medverkade och svarade på lyssnarfrågor om deklarationen. Programmet inleddes med en liten historik där programledaren sa ungefär så här: "Nu är det enkelt att deklarera. Bara att sätta ett kryss. Eller att skicka ett sms."

Det är väl märkligt vad det där krysset har fastnat i folks medvetande! Krysset kom med den första förenklade deklarationsblanketten 1987 och försvann när dagens förenklade blankett kom 1995. Krysset försvann alltså för sexton år sedan men lever ännu kvar i medvetandet hos många skattebetalare - inte minst journalister, tydligen.

Det var jag som "uppfann" krysset. Det var nämligen så 1987 att man genom att enbart skriva under sin blankett samtidigt intygade att de kontrolluppgifter man fått var korrekta. Men jag menade att deklaranten måste få göra något mer aktivt - utöver underskriften, t.ex. att sätta kryss i en ruta - även om det inte var nödvändigt enligt blankettens upphovsmän.

Så blev det också. Det onödiga krysset kom. Och lever kvar än i dag i folkmedvetandet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...