9 april 2011

Pensionen: Först högre, sedan lägre

Pensionsmyndigheten har via pressmeddelande berättat om pensionsprognosen för åren 2012 och 2013 - en positiv prognos med höjd pension. Men prognosen för 2014 och 2015 har man inte pratat särskilt högt om för den är mer dyster och förutspår lägre pension.

När myndigheten fick kritik för att att man tigit om den dystra prognosen för 2014 och 2015 svarade man att prognoser är osäkra så därför ville man ligga lågt. Men är den positiva prognosen för 2012 och 2013 mer säker? Det är nog snarare så att man vill tiga om de dåliga nyheterna.

Det får mig att tänka på Riksskatteverket i början av 1970-talet som i sin broschyr "Dags att deklarera" bara berättade om möjligheten att göra fyllnadsinbetalning om man betalat in för litet skatt. Men möjligheten att under vissa förutsättningar kunna få förtidsåterbetalning om man betalat in för mycket skatt skrev man inget om. På den tiden lyfte man gärna fram skattebetalarnas skyldigheter och teg om deras rättigheter. Det fick jag ändring på.

Ett annat exempel - när gåvoskatten fanns kvar - var att gåvoskatten blev lägre om man gav bort en jordbruksfastighet som gåva och om gåvomottagaren lovade behålla gåvan i minst fem år. Det stod inte en rad om det i verkets broschyrer. Även det fick jag ändring på.

Jag tycker det är viktigt att myndigheter berättar om både bra och dåliga nyheter och även om rättigheter och inte bara skyldigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...