5 april 2011

Ryssar ligger sämre till än tyskar

Polen är ett land som farit illa under århundradena. Svenska soldater har varit där och krigat, härjat, plundrat och våldtagit i flera omgångar, men det är det ingen som minns längre i Polen. Man talar i alla fall inte om det. I Tyskland, som också utsatts för svenskarnas krigiska härjningar, talar man fortfarande om att sitta ”hinter Schwedische Gardinen” (” bakom svenska gardiner”) vilket är en förskönande omskrivning för att sitta i fängelse.

Polen har ibland varit stort till ytan och ibland litet. Under mer än hundra år fanns inte landet ens, då det var delat mellan grannländerna. Efter första världskriget uppstod Polen igen som ett självständigt land.

Men 1939 kom Hitler och nazisterna och delade landet tillsammans med Stalin och kommunisterna. Stalin passade samtidigt på att 1940 med nackskott mörda 25 000 polska officerare i Katynskogen (se fotnot allra sist). Efter angreppet på Sovjet 1941 hade Hitler snabbt ockuperat hela Polen och började utrota befolkningen – inte bara judar utan även ”vanliga” polacker; så många som tre miljoner uppger vissa källor.

När andra världskriget var slut 1945 var Stalin och kommunisterna tillbaka och ockuperade hela Polen – en ockupation som varade till 1989 då landet på nytt blev självständigt. Polen är nu med i både Nato och EU.

Man skulle kunna tro att polackernas hat är störst mot tyskarna, som med sina koncentrations- och utrotningsläger - som t.ex. Auschwitz - begick fasanfulla brott. Andra världskriget börjar ligga långt bort i tiden och många av dagens polacker har inga minnen av det. Däremot är det fler som minns den sovjetiska ockupationen, så därför är hatet i dag större mot ryssar än mot tyskar.

Tiden läker alla sår, sägs det. Tiden som går göder glömskan. Ingen minns svenskarnas härjningar för flera hundra år sedan. Men det som hände under andra världskriget får inte glömmas. Därför är det viktigt att minnesmärken, som t.ex. dödslägret Auschwitz (se nedan), hur fasansfulla de än är, finns kvar.

Fotnot: Siffran 25 000 avrättade polska officerare fick jag av en guide i Polen. Det förekommer i olika källor flera uppgifter om antalet dödade officerare: 3 000, 4 200, 11 000, 13-15 000, 10 000. Enligt Wikipedia var antalet 4 421 avrättade officerare men det var även civila polacker som avrättades med nackskott av Sovjetunionen. Sammantaget anger Wikipedia att det var 21 857, officerarna inräknade. Det är nog därför guiden angav siffran 25 000.

En fotnot till: Ytterligare ett skäl för att hata Ryssland är att den halva del av Polen som Stalin tog 1939 inte lämnats tillbaka till Polen utan är en del av nuvarande Ryssland och har varit det sedan andra världskriget slut. Den del som Hitler tog 1939 ingår i nuvarande Polen, plus delar av det förkrigstida östra Tyskland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...