Skola, vård och omsorg är några av de heta ämnena inför valet. Allt detta kostar massor med pengar. Privata aktörer har kommit in på de här arenorna. Det har de rödgröna motvilligt tvingats acceptera. Man vill helst förbjuda vinster för de företag som utsätter den offentligt drivna verksamheten för konkurrens.
Att vården kostar pengar visar följande lilla exempel, hämtat ur verkligheten och hos verklighetens folk.
En rullstollsbunden 86-årig pensionär hade varit och lämnat prover hos sitt landsortssjukhus i Västsverige. Nu var dags att få veta resultatet av dem och han hade fått en kallelse till sjukhuset, som fanns sex mil bort från hans bostad. För att komma dit kontaktade han färdtjänsten.
Färdtjänstbilen kom från Storstaden som låg 12 mil bort från hans bostadsort och tog honom till sjukhuset. Där berättade en sjuksköterska för honom att hans prover var bra. Hon frågade också hur han mådde. "Jag mår bra", sa han. Sen åkte han hem med färdtjänsten igen.
Vad kostade det här kalaset för skattebetalarna? Jag har ingen aning. Men jag undrar en sak: Varför ringde inte sjuksköterskan hem till honom och berättade om provsvaren? Det hade blivit enklare både för henne och pensionären - och dessutom billigare.
Nu hör det till saken att landsortssjukhuset i det här fallet drivs av landstinget i länet. Hade sjukhuset varit privatägt så tror jag sköterskan hade ringt. Och då hade det uppstått en liten vinst. Jag tror att vinstmöjligheten driver fram förändringar och förenklingar i administration och rutiner, vilket är bra. Och dessutom mår den landstingsdrivna vården bara bra att bli utsatt för konkurrens. Men man kan ju alltid diskutera hur stor vinsten ska få bli.
15 september 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar