8 december 2015

Det finns lediga sängplatser?

Antalet flyende till Sverige har minskat den sista tiden. En del menar att det beror på de skärpta reglerna med bl.a. ID-kontroll. Andra menar att det är den lägre vattentemperaturen i Medelhavet som gjort att färre vill åka i en överlastad gummibåt från Turkland till Grekland.

Här hemma är det problem med bl.a. sängplatser till våra nya invånare. Det har talats om att ta husvagnar i anspråk. De står ju i alla fall tomma under vinterhalvåret. Varför inte gå längre? Det finns ju tusentals tomma fritidshus, varav många är vinterbonade. Sen har vi alla vinteruppställda fritidsbåtar som också kunde nyttjas.

Apropå sommarstugor. I Bergslagen har EU-medborgare från Rumänien lagt beslag på stugor som företrädesvis ägs av holländare och bosatt sig där. Anledningen är förstås att ägarna är långt borta. Polisen lär inte kunna göra mycket åt det, vilket är märkligt. Inbrott borde kunna beivras.

Men ännu värre är att Kronofogden inte kan avhysa rumänerna, eftersom det inte går att fastställa deras identitet. Våra lagar om avhysning är gjorda för oss vanliga svenskar med personnummer och som bor i hyresrätt. När hyresgäster inte betalar hyran i tid kan fogden komma och flytta ut dem.
Men en rumän som inte har ID-kort går inte att flytta på.

Det behövs lagändring.

2 kommentarer:

  1. Det är klart att polisen har laglig rätt (och skyldighet) att agera. De ska väl gripa och åtala inbrottstjuvar. Det är väl också fråga om egenmäktigt förfarande. Om inte utländska medborgare kan styrka sin identitet vistas de väl illegalt i Sverige och ska utvisas. Varför polisen inte gör detta beror kanske på inkompetens. J.L.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är holländarnas stugor de tar i besittning. Förmodligen dröjer det länge innan de upptäcks. Jag tycker också det är märkligt att polisen inte verkar kunna göra något. Jag har skickat en fråga till polisen i Region Bergslagen, men inte fått något svar.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...