20 december 2015

Det finns många sorters feminister

För mig har orden jämställdhet och jämlikhet i stort sett varit synonymer. Men nu har jag lärt mig skillnaden. Jämställdhet handlar bara om jämlikhet mellan kvinnor och män. Jämlikhet kan vara likhet mellan unga och gamla, mellan stora och små, mellan fattiga och rika osv. i all oändlighet.

Jag tycker att män och kvinnor ska ha samma lön för samma arbete. Det är en självklarhet. "Ja men, då är du feminist!" utbrast min kvinnliga f.d. arbetskamrat som själv kategoriserar sig som rojalistfeminist då hon dessutom är en stor vän av kungahuset.

Jag har dock aldrig sett mig som feminist eller kallat mig det. Och gör det inte nu heller, trots att jag är för jämställdhet mellan kvinnor och män.

Feminism är för mig förknippat med den politiska vänstern. Vår rödgröna vänsterregering säger sig vara feministisk och ska driva en feministiskt politik. Schyman & Co med sitt Fi-parti har rejäla vänsterrötter, ända långt ner i kommunismen. Men trots det så finns det liberaler som säger sig vara feminister.

När jag googlade på ordet feminist blev bilden mer komplicerad. Feminismen har sina rötter långt tillbaka, i värsta fall ända till 1600-talet, men helt klart från 1700-talet. Det är alltså inget nytt påfund.
Dessutom har rörelsen tolv olika avarter: särartsfeminism, likhetsfeminism, anarkofeminism, liberalfeminism, radikalfeminism, socialistisk feminism, queerfeminism, ekofeminism, analytisk feminism, kontinental feminism, pragmatisk feminism och postkolonial feminism. Till detta kan vi även lägga min f.d. arbetskamrats rojalistfeminism.

Jag vet inte vilken sorts feminist jag skulle vara? Alltså avstår jag från att kalla mig feminist.

3 kommentarer:

  1. Vad är feminism? Eftersom vi har jämställdhet mellan män och kvinnor i det här landet måste feminism vara någonting annat, men vad? J.L.

    SvaraRadera
  2. Tack för ett bra inlägg Björn. Jag tycker heller inte om ordet feminist som jag tycker för tankarna till något som vore lika illa som manschauvinism. (Rätt stavat?). Vad är det för fel på benämningen humanist? Det tycker jag låter betydligt mer sympatiskt.

    Och så en helt annan sak. Jag tycker vissa av dina inlägg (bland annat detta) är så intressanta att jag skulle vilja dela dem på Facebook. Men det går väl inte? Eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också "humanist" är mer sympatiskt. Facebook? Jo, helt ok.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...