23 december 2015

Snart kommer nog de enkla jobben

Jag har i tidigare inlägg här min blogg propagerat för enkla jobb. De behövs för att få våra nysvenskar i arbete då en stor del av dem saknar utbildning. Ett enkelt jobb brukar normalt leda till ett annat, mer kvalificerat. Den nysvensk som jobbar träffar svennar, vilket utvecklar svenskkunskaperna.

Arbetslösheten i slutet av november bland svenskfödda var 4,6 % och bland utrikesfödda 21,8 %. Det tar i snitt åtta år för en nysvensk att komma i arbete. Så varför väntar man med de enkla jobben? Jo, sossarna och LO vill inte ha dem. De tror att det leder till en generell lönesänkning. Deras recept är i stället utbildning. Vi behöver både enkla jobb och utbildning; det finns ingen målkonflikt här. LO värnar dessutom bara dem som redan har jobb och är med i facket.

Men nu har det hänt en del. Finanspolitiska rådet med professor John Hassler vill ha en "flyktingkommission" och vill se fler enkla lågbetalda arbeten. Han får medhåll av en annan professor, nämligen Lars Calmfors. (Vilken partifärg de har vet jag inte, sannolikt inte sossar.)

Finansminister Andersson har mjuknat lite i frågan, men befarar att EU-migranter skulle komma hit i tiotusentals och ta de enkla jobben från våra nysvenskar. Det går att lösa genom att göra de enkla jobben individuella och knyta ev. lönebidrag till individen.

Men vilka jobb handlar det om? Det måste vara jobb, eller arbetsuppgifter, som kan utföras av den som saknar utbildning och inte kan svenska. Här är några förslag:

- Torka rutor och lyktor på bilar på mackarna.
- Väga frukt och grönt och sätta på prislapp åt kunder i livsmedelsbutiker.
- Plocka ned varor i kassar i livsmedelsbutiker m.fl.
- Köra varuvagn från butik till parkering och tillbaka.
- Rensa skräp efter kuster och vägrenar.
- Röja sly i våra milsvida skogar.
- Rensa ogräs i stadsmiljöer, t.ex. från refuger, trottoarkanter, plattgångar, runt stolpar och träd m.m.
- Skotta snö vid infarter och i trappor.
- Kratta löv åt villaägare m.fl.
- Gå ut med äldreboende personer som inte kommer ut.
- Tömma offentliga papperskorgar.
- Hjälpa båtklubbmedlemmar med båtrengöring m.m.

Svensk Handel med ICA, Coop m.fl. i spetsen borde kunna gå i bräschen, liksom även kommuner och bensinhandlarnas riksförbund (om det finns något).

Listan över enkla jobb kan säkert göras hur lång som helst. Det är inte arbetsuppgifter som saknas. Det är politisk vilja som krävs. Sossarna kommer nog att få krypa till korset. Det har man gjort förr. De var hårdnackat emot både reklam i TV och medlemskap i EU och - för att ta ett färskt exempel - också mot minskat flyktingmottagande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...