27 februari 2014

Apropå Lexbase: Bovars foton offentliggörs i USA

För en månad sedan var det ståhej kring företaget Lexbase som drev en webbplats där man kunde få uppgift om personer som varit föremål för juridisk prövning i svenska tingsrätter. På sidan fanns en kartfunktion där man kunde se var personen bodde. Även de som friats eller vars dom inte var lagkraftvunnen fanns med.

Det framgick inte heller vilken förseelse eller vilket brott det handlat om. Det kunde alltså handla om allt från trafikförseelser och vårdnadstvister till mycket grov brottslighet. Det framgick inte heller om en person som fällts i tingsrätten blivit friat i högre instans.

Mot en avgift kunde man få del av handlingen bakom. Sekretessbelagda uppgifter, t.ex. namn och personnummer på vittnen och målsägande, fanns med i materialet.

Lexbase var i drift några dagar, sedan stängdes sajten ned av internetleverantören Bahnhof på grund av den massiva kritiken från media, myndigheter och allmänhet. Bra gjort, tycker jag.

I USA tillhandahåller myndigheterna på eget initiativ uppgifter om bl.a. personer som arresterats av den lokale sheriffen. Det man visar är foto, namn och typ av brottslighet. Kolla själv genom att klicka på länken nedan. Den går till sheriffen i Garrett County i delstaten Maryland.

http://www.garrettcounty.org/sheriffs-office/arrests

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...