10 februari 2014

Lägg OS alltid på samma ställe

När det ska väljas var ett kommande OS ska förläggas brukar det alltid spekuleras om mutor till de delegater som är med och bestämmer land och stad. Varje OS verkar dessutom kosta mer än beräknat. Dessutom förekommer andra oegentligheter när den valda staden och infrastrukturen runt den byggs om för att härbärgera alla olika idrottsgrenar och kommande besökare. Sotji är bara ett exempel i mängden.

OS har allt mer börjat att höra ihop med politik. Det började redan i Berlin 1936. Det skulle inte förvåna mig om sommarspelen 2024 kan hamna i Nordkorea och vinterspelen 2022 i Vitryssland. Allt handlar om vilka länder som mutar mest och flest.

OS har blivit OSunt.

Jag tycker därför att OS alltid ska förläggas till samma plats. Sommarspelen kan med fördel  genomföras i "den gamla världen", förslagsvis Grekland. Vinterspelen - som inte fanns på de gamla grekernas tid - bör ligga i "den nya världen", t.ex. i Kanada.

Eller också kan grenarna fördelas över olika platser. Grenar som har med vatten att göra, t.ex. segling, kanot, simning, vattenpolo m.m. kan ligga i ett land, friidrott i ett annat, ridning i ett tredje osv. 1956 gick ridning i Stockholm och resten i Melbourne. Det gick ju bra.

Nu tror jag att det aldrig kommer att bli så här.

Men OS kommer för varje gång att utvecklas allt mer i fel riktning: mer mutor,  mer spektakulära invigningar, mer kostsamma byggen, mer politik m.m. Hur länge kan det fortsätta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...