16 januari 2013

Utseendet leder till kontroll

Ståuppkomikern och Knivstakillen Soran Isamail var i dag gäst i statstelevisionens morgonsoffa. Han berättade bl.a. att han alltid råkar ut för en "slumpmässig" säkerhetskontroll när han åker in i USA, trots sitt svenska pass. (Det är nog hans svarta helskägg som väcker amerikanernas kontrolliver?)

Jag blev också kontrollerad extra noga en gång. Det var när jag skulle åka in från Finland till Sovjetunionen. Vi kom per buss från Helsingfors och skulle vidare via Viborg till Leningrad (som stan hette då). Jag blev kollad och undrade varför just jag? Sen såg jag att gränspolisen plockade ut alla män med skägg. Och jag som bara hade ett vanligt halvmörkt (numera grått) svenneskägg!

När jag jobbade på Riksskatteverket gjorde vi en så kallad trivselresa till Åland. Med på färden var vår städare, med pass och ursprung från Algeriet. Han var tvungen att söka visum. Med på färden var också vår bibliotekarie med mörk hy och barnfödd i Afrika.  Svensk medborgare.

Bibliotekarien blev indragen i ett rum, bryskt visiterad in på bara kroppen och noggrannt kollad av de finska tullarna/gränspoliserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...