18 januari 2013

"Dags att deklarera" i ny form


Skatteverket har beslutat om en ny grafisk profil på sina trycksaker, annonser, webb m.m. Broschyren "Dags att deklarera", som fyllde 40 år förra året, kommer därför i år ut i ny grafisk form.  För den oinvigde är det nog ingen större skillnad. Men typsnitten är ändrade, färgsättningen är också annorlunda och mer sparsmakad med få tonplattor och inga infärgade sidor.

Vill du redan nu kolla hur  broschyren ser ut kan du gå in på skatteverket.se och kolla. Där finns den preliminära versionen.

Texten är som vanligt lättläst och utseendet läsvänligt. Jag kan tycka att den ger ett blekt intryck, jämfört med tidigare årgångar.  Teckningar är som vanligt inget självändamål, enbart utfyllnad av tomrum i texten. Den innehåller få teckningar, bara fyra olika, varav två förekommer två gånger.

Tecknarmanéret är dock inte i min smak. Den tidigare majstångsbilden - som ska förstärka budskapet om pengar tillbaka till midsommar - är ersatt av en simskolebild med aningen långsökt koppling till midsommar. Är det säkert att det är badvänlig temperatur i slutet av juni i år?

En nyhet är att tecknarens namn är utskrivet i texten och med egen rubrik på näst sista sidan. Märkligt, tycker jag. Då borde även layoutaren/originalarens namn sättas ut, då det är en mer krävande insats än att rita några enkla färglösa konturbilder. Men nu är inte utseende eller bilder det viktigaste. Helheten och pedagogiken i texten är viktigast och där finns det som vanligt inget att anmärka på. Bra helhetsbetyg, alltså.

Kul att broschyren (som jag var med och tog fram för många år sedan) lever vidare.




1 kommentar:

  1. Håller med dig Björn. Det var bättre förr - ju förr desto bättre...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...