4 augusti 2010

Svårt att veta vem som är vem

Major Björklund i Folkpartikelpartiet vill förbjuda kvinnor att ha burka eller niqab i skolor och på universitet. Anledningen är att lärare och elever behöver se varandras ansikten för att få en vettig kommunikation.

Nu är nog inte problemet särskilt stort då Sverige bara lär ha ett hundratal kvinnor med dessa huvudbonader. Men jag är beredd att hålla med honom då kroppsspråk och mimik svarar för den större delen av kommunikationen mellan människor. Den verbala delen lär bara svara för sju procent.

En elev med ett dolt ansikte - där i stort sett bara ögonfärgen syns - skapar problem vid provskrivningar i aulan. Hur ska vaktande lärare veta att rätt elev döljer sig bakom ansiktsmasken? Kolla fingeravtrycken? Men då kanske det dyker upp religiösa minoriteter som även måste dölja sina händer och ha handskar på sig. Vad gör man då? Tar DNA-prov?

Övriga partier tar avstånd från Björklunds förslag, hummar och menar att respektive arbetsgivare (rektor) får lösa frågan på egen hand, utan lagstiftning. En kvinnlig elev i Stockholm fick inte ha sin niqab på sig och anmälde skolan till Diskrimineringsombuds-människan. Det var ett och ett halvt år sedan. Inget har hänt i ärendet. Varken politiker (bortsett från Björklund) eller myndigheter vågar sätta ned foten och ta ställning. Tänk att allt sånt här ska vara så himla känsligt!

För övrigt borde kanske alla religiösa symboler rensas bort ur skolans värld. Då kan vi ta bort plustecknet +, som kan tolkas som ett kristet kors. Även parentestecknen ( ) - som kan liknas vid halvmånar - måste då också förbjudas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...