5 augusti 2010

På vilken sida ska man gå?

Jag är den där typen som alltid får väja för andra när jag går på en trottoar med mycket folk i båda riktningarna. Tydligen är jag för intetsägande eller för lättviktig. Men hur ska man egentligen (inte "ejänkligen", som många säger nuförtiden) gå på en trottoar? Eller på en kombinerad gång- och cykelväg? Till vänster eller höger? I somras var frågan uppe i Radio Stockholm. Här är svaret.

Grundregeln för all trafik är att fordon/trafikanter på en gång- eller vägbana som enbart är avsedd för en sorts trafik ska köra/gå till höger. På en motorväg kör du till höger. På en trottoar, enbart avsedd för gående ska du gå till höger.

På en gång- eller vägbana som är avsedd för olika typer av trafikanter, t.ex. en vanlig grusig landsväg eller en kombinerad cykel- och gångbana (utan särskilt markering) ska du gå till vänster så att du alltid möter trafiken.

PS. Men det finns givetvis undantag. Storstockholms lokaltrafik har bestämt att i tunnelbanan (säkert också i anslutning till pendeltågen) ska du som gående alltid gå till höger. Varför det är så vet jag inte. Dumt är det i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...