16 februari 2022

Gruva på din mark gör dig inte förmögen

Det behövs stora mängder av sällsynta metaller för att tillverka de batterier som behövs när fordonsflottan i hela världen ska elektrifieras. Kina sitter på det mesta av dessa metaller, dels de som finns i Kina men även de som finns i Afrika då kineserna tagit tabbe på länderna där. Men metaller som är intressanta finns även i Sverige.

Att öppna en gruva i Sverige är intressant då det är fritt fram för vem som helst att muta in en fyndighet på annans mark. Dessutom är det i stort sett gratis då markägaren inte får många kronor i ersättning, Gruvbolaget tar vinsten självt.

Dessutom tar gruvlagarna över naturvårdslagarna. Även om din mark är klassad som en nyckelbiotop kan ett gruvbolag starta en gruva där. Det visar hur viktig gruvnäringen är. På papperet, men inte i praktiken.

Men att öppna en gruva är inte gjort i en handvändning. Det kan ta mer än tio år. Det beror på att alla ansökningar och beslut överklagas av enskilda miljömuppar och även av deras organisationer. Det är likadant när försvaret vill utöka något av sina skjutfält. Eller när vindkraftverk ska sättas upp.

Vi behöver ett större och vassare försvar. Vi behöver batterier. Vi behöver mer elektricitet.

Miljönissarna skiter i försvaret. Men inte när det gäller den globala uppvärmingen. Att de då är emot att det öppnas gruvor och monteras vindsnurror i de trakter där de bor går inte ihop med deras intresse att lösa klimatkrisen. Nog gnällt om det. Åter till gruvorna.

Ersättningen till markägarna när det öppnats en gruva  på deras mark motsvarar två promille av det beräknade värdet av de mineral som tagits upp. De berörda markägarna får 75 % och staten 25 % av ersättningen. 

Två promille på en miljon är 2 000 kr varav staten ska ha 500 kr. Kvar till alla berörda markägare blir 1.500 kr som ska beskattas som inkomst.

Du äger alltså bara grästorvorna och blåbärsriset, inte det som ligger därunder. Sverige är fantastiskt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...