16 februari 2022

Trump kan få livstids fängelse?

 När en amerikansk president lämnar sin post ska allt han lämnar efter sig i form av dokument m.m. lämnas till USA:s riksarkiv. Det gäller i stort sett varenda papperslapp han tagit i utom pappersnäsdukar och toapapper. Det struntade Donald Trump högaktningsfullt i; självklart då han anser sig stå över lagarna. Han såg till att dokument smulades sönder i dokumentförstörare. Det som var kvar, femton kartonger, tog han med sig till Florida.

Trasiga dokument har man börjat att pussla ihop. Samma sak hände när muren föll och östtyska Stasis förstörda arkiv också fick pusslas ihop.

Men de kartonger som Trump snott med sig hämtade myndigheterna tillbaka, vilket gjorde honom blindgalen och han skrek "skjut dom djävlarna"! Att inte lämna över sina papper till arkivet frivilligt kan kosta honom flera års fängelse. Men det kommer givetvis inte den mesige Biden att tillåta.

Biden har förbjudit de federal myndigheter som FBI och Justitiedepartementet m.fl. att åtala sin företrädare. Däremot pågår delstatliga processer mot honom och hans företag, som Biden inte kan stoppa.

Det är dels processen i Georgia där Trump försökte tvinga valmyndigheten att fuska fram ytterligare röster så att han skulle vinna valet och dels den i New York som rör hans företag.

Åklagaren i New York har bevis på att hans företag övervärderat sina tillgångar för att kunna få lån hos banker samt undervärderat dem för att få lägre skatt.

Det finns fler civilrättsliga mål på gång mot Trump, som aldrig brukar betala sina räkningar. En anonym källa inom FBI har räknat ut att om Trump & Co fälls i alla dessa mål riskerar han mellan 25 och 100 års fängelse.

Trump har ju med stöd av sina anhängare tagit tabbe på det republikanska partiet och ingen vågar gå emot honom. Men det stödet börjar vittra. Både Mike Pence och Mitch McConnell, förre vicepresidenten respektive förre majoritetsledaren i kongressen, har gjort uttalanden som inte är till Trumps fördel.

Det kan ju hända att det finns republikaner som börjar dra öronen åt sig och inser att Trump är på väg att bli en loser. Vi får hoppas det.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...