3 januari 2020

Återinför internering och sänk straffåldern

Den som begår brott och straffas kan få olika påföljder som böter, samhällstjänst, fängelse, skyddstillsyn, fotboja m.m. Tidigare fanns även straffet internering som inte var tidsbestämt. Det togs bort därför att tidsobestämda straff skulle vi inte ha i vårt land.

I den svenska straffrätten fanns från 1927 och till 1981 internering, som var en frihetsberövande brottspåfäöljd utan fastställd tid. 

Domstolarna kunde ge normala, dvs. inte psyksjuka, brottslingar som återfallit i brottslighet detta straff som innebar att boven kunde låsas in på ett till tolv år utan att någon maxtid slogs fast från början. 

Efter avtjänat straff - hur nu långt det kunde bli - följde vård utanför anstalten. Men misskötte boven sin frivård kunde han (det var oftast en "han") sättas in på anstalten igen. År 1965 kompletterades påföjden med straffet förvaring.

Det fanns en myndighet som hette Interneringsnämnden som hade fem ledamöter utsedda av regeringen, varav en var lagfaren domare. Nämden yttrade sig till domstolar angående internering och fattade beslut när en internering skulle upphöra.

Tanken med internering och förvaring var att kända återfallsförbrytare som man visste skulle fortsätta begå brott efter ett avtjänat tidsbestämt fängelsestraff i stället skulle kunna interneras. 

Att det togs bort berodde nog på de som ville ha en mildare kriminalpolitik (läs vänstern) under 1980-talet fick gehör för sin syn.

Men nu när vi har en gängbrottslighet som politiker, polisen och övriga rättsväsendet inte klarar av att få stopp på krävs extraordinära åtgärdet. Det kanske är dags att återinföra internering på obestämd tid för vissa brottslingar?

Sedan borde även straffmyndighetsåldern som är 15 år sänkas. Detta med tanke på att gängen rekryterar ungar i lågstadieåldern som lärs upp till fullfjädrade unga gangstrar.

Eller också kan ungarnas föräldrar - om de har några vill säga - få någon form av påföljd i stället.

I Storbritannien är straffåldern 10 år och i de flesta delstater i USA är den sju år. Går det där - så varför inte hos oss?

PS. Jag tror dock att inget av detta kommer att kunna genomföras under min återstående livstid, bl.a. beroende på att SD har motionerat om att förvaring på obestämd tid ska införas samt att straffåldern ska sänkas till 13 år. Därmed inte sagt att jag generellt sympatiserar med det partiet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...