2 januari 2020

Han fick hem alla flaskorna vin

Före vårt inträde i EU var tullen väldigt noga med att kolla att vi vanliga resenärer inte hade med oss för mycket alkohol hem. Det var en sport att alltid en flaska för mycket med sig in i landet. En bekant lyckades på den tiden få med sig tolv flaskor vin in i landet. Hur gick det till?

En god vän till mig, vi kan kalla honom JB, visste att vin med årgången 1975 var mycket bra. Vid ett besök i Spanien i slutet av 1980-talet fann han ett vin från det året som kostade ca 55 kr. Motsvarande vin hemma på det svenska Systembolaget låg i prisklassen runt 800 kr flaskan.

JB slog till och köpte en kartong med tolv flaskor och berättade det för en kompis hemma i Sverige. "Du är ju inte klok", sa kompisen. "Så många flaskor får du aldrig med dig hem!" "Jodå", svarade JB och sa: "Ska vi slå vad?". "Ok, jag lovar att betala dina tolv flaskor om du får med dig dom hem", svarade kompisen.

Väl hemma i Sverige kunde JB visa kompisen de tolv flaskorna. "Hur fasicken bar du dig åt?" undrade kompisen. "Jag gick på rött och betalade skatt och tull", svarade JB.

Tablå och ridå. Kompisen fick lång näsa.

Men säg den glädje som varar. En flaska han JB att dela med sin kompis. De övriga elva stals ur hans källarförråd. Sannolikt en törstig knarkare som säkert varken förstod eller på rätt sätt uppskattade lyxen i det röda vin han törstsläckte sig med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...