8 februari 2019

Venezuela - ett socialistiskt paradis?

I alla länder med extremt vänsterstyre har den stora massan det ett helvete. Det handlar om allt från åsiktsförtryck, övervakning och godtyckliga rättsövergrepp till svält. fångläger och utrotning. Det handlar bl.a. om länder som Stalins Rysssland, Maos Kina, Castros Kuba, khmerernas Kambodja, Kim Jung-Uns Nordkorea och nu även Maduros Venezuela.

Jag var i Venezela drygt en månad 1978 och reste runt i landet. (Min bror bodde där då och jobbade på FN:s uppdrag i Caracas). Då var landet "helt vanligt demokratiskt" och bytte styre vid i princip varje val.

Nu är det helt annorlunda. Sedan överstelöjtnant Hugo Chavez tog makten 1999 och drivit landet i socialistisk riktning in absurdum har det gått utför.

Stormakterna finns i bakgrunden

 Ett par miljoner invånare har flytt till grannländerna, hyperinflationen har raserat ekonomin och  bristen på varor gör att de som är kvar svälter. Och allt detta trots att landet har världens största reserver av olja. Ett vanstyre utan like.

Nicolas Maduro tog 2013 över makten som president när Chavez dog i cancer. Vanstyret har sedan dess fortsatt och nått nya nivåer.

Folket har tröttnat på Maduro som sitter kvar vid makten tack vare militärens stöd, vilket dock börjar vackla. Oppositionen leds av talmannen Juan Guaido, som utropat sig till konkurrerande president. Maduro har stöd av Ryssland och Guaido av USA, flera EU-länder och de flesta grannländer i Sydamerika.

Stopp för livsmedel

Trump har hotat Venezuela med militära insatser. Putins plan har landat i Caracas med mystisk last och det talas om att han smugglat in legosoldater i landet. (Danmark borde för övrigt också kunna bidra med Lego-soldater?)

Eftersom det är brist på mediciner och matvaror har omvärlden sett till att lastbilar är på väg till landet med förnödenheter för att hjälpa den svältande befolkningen. Men vad gör Maduro då? Jo, han spärrar gränsövergångar för att hindra transporterna och förklarar att landet har ingen brist på mat och att folket lider ingen nöd.

Historien upprepar sig

Historien upprepar sig och socialismen förnekar sig inte. Stalin exporterade på 1930-talet spannmål som stulits från bönderna i Ukraina och lät dem i stället svälta ihjäl. Det handlade om många tiotals miljoner. När Chrustjov - som då var högste partiboss i Ukraina - ville lindra nöden något vägrade Stalin lyssna.

I Kina svalt miljoners miljoner invånare ihjäl för bara några decennier sedan när Mao och hans anhang tog "det stora språnget".

Svåra att utrota

Tänk hur mycket bättre världen kunde ha varit om inte Marx, Engels, Lenin, Stalin, Mao m.fl. funnits. Men risken hade varit att det i stället hade funnits liknande män fast med andra namn som gjort samma sak. Socialism och kommunism är svår att bli av med. Jag anser att dessa "ismer" är invasiva, dvs. de hör inte hemma i en demokratisk värld och bör ryckas upp med rötterna.

Det jag inte fattar är att det även i Sverige funnits - och fortfarande finns - många som hyllar dem. Några är/var kända: Jerry Williams, Jan Myrdal, Pia Sundhage, Gösta Ekman (d.y), Sven Wollter och andra - för att inte tala om vänsterpartisterna. Den alltid leende kommunisten Jonas Sjöstedt har hyllat och gratulerat både Chavez och Maduro.

Suck!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...