5 februari 2019

Valdemar och Daniel - lika som bär?

Bolsjeviken Vladimir (Valdemar) Lenin och vänstersossen Daniel Suhonen är utseendemässigt ganska lika varandra. De kunde vara far och son. Om de i övrigt har några likheter ska jag låta vara osagt. Men det finns kanske något som binder dem samman? Ungefär som om SD-ledaren Åkesson skulle ha Chaplinmustasch?

Den adlige ryssen Vladimir Uljanov, som bytte namn till Lenin, lyckades 1917 med hjälp av tyska pengar och en svensk bankir genomföra en statskupp och störta den lagliga ryska regeringen. Det blev början på en regim som blev en av de blodigaste i världshistorien, endast slagen av Mao Tse Tungs Kina. Hitlers Tyskland kommer på en vanhedrande bronsplats.

Det finns i vårt land fortfarande personer som ser  upp till Lenin och hans ännu blodigare efterträdare Stalin. Det finns svenska partikanslier som har bilder på såväl Marx som Lenin på väggarna. Det finns ett parti i riksdagen som ännu inte gjort upp med sitt förflutna.

Upprörda vänstersossar öppnar eget

Sen har vi sossarna, som dock gjort upp. Denna gång med C och L och därför fått fortsätta att regera tillsammans med de borttynande miljömupparna. Att Löfven nu ska - i alla  fall på pappret - genomföra borgerliga förslag återstår att se. Men det har upprört flera vänstersossar.

En av dem är Daniel Suhonen, känd debattör och chef för tankesmedjan Katalys. Han och några andra sossar på vänsterkanten har i dagarna bildat en socialdemokratisk "förening" som de kallar "Revisionisterna". 

De vill återgå till traditionell gammaldags sossepolitik med ökade skatter (bl.a. på arv, gåvor och senare även förmögenhet) samt dela ut ökade bidrag och locka med kortare arbetsvecka. Det luktar mycket vänster.

Jaja, vi får se hur det går för Suhonen & Co.  Föreningsnamnet är ju talande och rimmar dessutom på....? Ja, just det: kommunisterna. En högerkommunist och en vänstersosse är åsiktsmässigt mycket  nära varandra.

PS. Apropå Suhonens delvis utseendemässiga likhet med Lenin så tror jag det är mer en slump än ett medvetet val. Han bor ju på Söder i Stockholm och är alltså en del av hipsterkulturen som frodas där. Helskägg och rakat huvud är ett vanligt manligt hipsterattribut. Jag har dock även sett en bild på Suhonen där han har en yvig keps på sig; en keps i samma stuk som var högsta mode runt 1917 i bl.a. Ryssland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...