"Om kriget kommer" hette en liknande broschyr som delades ut vid ett par tillfällen under det kalla kriget. Då var det kärnvapenkrig det handlade om. Och i telefonkatalogen fanns också liknande information. Nu är man lite försiktigare, tonar ned kriget och talar mest om "kris". Det gäller att inte skrämma upp folk!
Jag har lite matvaror i källaren som jag byter ut med jämna mellanrum. Det räcker nog för att frugan och jag ska kunna hålla oss vid liv ett par veckor. Men sannolikt måste vi dela det vi har med våra grannar (dvs. barn och barnbarn som bor i huset närmast oss) och då får vi gamlingar sakta svälta ihjäl så de allra yngsta i stället hålls vi liv.
Du får bara elda lite då och då
Värme är viktigt. Det nog större risk för strömavbrott än kärnvapenkrig. I alla fall just nu. För att kunna hålla kåken någorlunda drägligt varm har jag en braskamin, typ modern kakelugn, på bottenvåningen och en liten gjutjärnskamin på övre planet. Huggen och torr ved, säkert ett par kubikmeter, har jag lagrat i det fristående förrådet, som en gång var ett garage.
Men det blir inte lätt att värma kåken med ved. Min kära hemkommun Sollentuna har nämligen beslutat att man bara får myselda i ett par timmar med ved två gånger i veckan. DENNA REGEL GÄLLER ÄVEN VID EN KRIS, SOM T.EX. STRÖMAVBROTT! Hur har man tänkt här? Jo, det är viktigare att allergiker slipper få andningsbesvär på grund av vedröken än att vi andra inte fryser ihjäl vid en kris.
Jag kommer att elda
Jag kommer högaktningsfullt strunta i denna regel om det krisar sig. Jag får väl ta mitt straff, vilket det nu kan vara. Hellre än att frysa ihjäl och att få ett vattenskadat hus när rören frusit sönder så eldar jag i mina eldstäder. Så det så!'
För att få mer värme har jag även en fotogenkamin plus flera liter fotogen, lagrade i förrådet. Men nu är det så fiffigt ordnat att man får inte hemmalagra hur mycket brännbara vätskor som helst. Kommer till det längre fram.
För att få elektricitet, åtminstone till kyl- och frys, har jag ett bensindrivet elverk plus flera liter bensin i några jeepdunkar lagrade i förrådet.
Maxgräns för brännbara vätskor
Gränsen för hur mycket brännbara vätskor m.m. man får ha hemma är 100 liter. Och då räknas inte bara fotogen och bensin utan även thinner, t-sprit och dito röd, lacknafta, tändvätska, terpentin, viss målarfärg, aceton, linolja, nagelfärgsbortagningsmedel, handsprit, gasol m.m.
Det är mycket lätt att komma över gränsen på 100 liter om man räknar ihop allt man har hemma.
Det behövs bara en normal uppsättning fossila vätskor för en vanlig villaägare med hobbyrum och bensin- eller dieselbil plus motorgräsklippare, motorsåg och utombordare så är gränsen nådd för länge sen.
Men frågan är hur mycket förberedd man ska vara? För när det skiter sig på riktigt kommer de som är större och starkare än jag och som inte förberett sig att sno allt jag har. Elverket, om det står och brummar utomhus, är lätt att sno liksom allt annat jag har lagrat.
En del har gått långt
Det finns många tusen "preppers" i Sverige som sedan många år tillbaka förberett ett liv utan ett fungerande civilsamhälle. De har flyttat ut på landet, skaffat vedspis, potatisland, får, höns hushållsgris, jaktlicens och fiskekort samt jättelika frysar och egna elverk.
En del har förberett sig för flykt med kartlagda flyktvägar och lagrat förnödenheter längs vägen i fredstid. Man diskuterar hur man på bästa sätt beväpnar sig för att kunna försvara det man har och vilka brädor eller träskivor som är bäst att spika för fönstren för att skydda sig.
Men även hur mycket kontaktlinser, tvål, tandkräm, blöjor, bindor, kondomer, piller m.m. man bör ha hemma i sitt förråd.
Släpper inte in dom!
Ja, det går att driva det här med krisberedskap hur långt som helst. Jag har i alla fall gjort lite. När jag diskuterar det med mina mer aningslösa kompisar så skrattar dom åt mig och säger "Fan, vilken pessimist du är!" Jag betraktas som en underlig kuf.
Jag tänker (förmodligen?) inte släppa in dom när det blivit allvar och dom kommer och knackar på för att värma sig och få en slev soppa. Det finns gränser. Alla har ju fått broschyren från MSB.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar