6 februari 2019

Elektriska bilar och tåg med hög hastighet

Vår värld är på väg att gå åt helvete på grund av miljöförstöringen genom temperaturhöjningen. Den stora boven är koldioxidutsläppen på grund av att vi använder fossila bränslen. Detta är de allra flesta forskare överens om även om det finns en del - så kallade miljöförnekare - som är av annan åsikt och menar att jorden alltid haft temperaturförändringar. Vem ska man tro?

I Sverige är alla politiker överens om att vi måste motverka temperaturhöjningen. Vi ska sluta åka bil och flyg, sluta äta kött och sopsortera m.m. Vi svenskar ska som vanligt vara bäst i klassen trots att vi står för bara 1-2 promille av hela världens koldioxidutsläpp. Fast per capita (då vi bara är 10 miljoner) är det mer än dubbelt så mycket som varje indier lämnar ifrån sig.

Okej, ska du åka bil så ska den ha batteri och gå på el. Ska du flyga ska du åka tåg stället eller klimatkompensera. Thailand kan du glömma! Vill du ta flyget bör du inte åka längre bort än Europa sträcker sig. Samt med ett glatt leende betala flygskatten.

Helst ska du åka tåg trots att det är dyrare än att flyga och svårare då det är krångligare att ta sig fram via räls i Europa. Och att åka tåg i Sverige blir, tyvärr rätt ofta, ett äventyr då underhållet av spår, syllar och växlar är eftersatt sedan decennier tillbaka. Fram kommer du även om det kan ta tid.

Skatt på elbilar och solenergi kommer

Elbilar är inne nu, får skattekompensation och ökar snabbt i antal. Det medför att statens inkomster från bränslebeskattningen (som ger ca 50 miljarder årligen) minskar successivt. Redan nu pratar politikerna om kilometerskatt för personbilar. Risken finns då att alla bilar drabbas, även de som går på bensin eller diesel och redan bidrar till statens inkomster via skatten på bränslet.

Men först ska så många som möjligt skaffat elbil. Sen kommer skatten neddimpande som ett tungt dråpslag. Ägarna får fingret och känner sig lurade. Samma sak kommer det att bli för de husägare som skaffat solpaneler med eller utan bidrag. När tillräckligt många skaffat solen som kraftleverantör kommer skattefällan att slå igen. Tro aldrig nåt annat och din kalkyl försvinner bort som ett löv i höstvinden.

Snabbtåg - en dyr felsatsning?

Men den stora satsningen som vi alla via skatten får vara med och betala är höghastighetstågen som planeras. Affärsfolket ska överge inrikesflyget och ta tåget; två timmar mellan Stockholm och Göteborg och tre timmar till Malmö. Beräknad kostnad idag: 230 miljarder! Som alla andra liknande projekt kommer notan säkert att bli mer än dubbelt så stor.

Men det kommer att dröja många år innan du kan åka med detta snabba tåg. Sannolikt minst ett par decennier. Under tiden hinner utvecklingen inom andra områden att förändra mycket. När det gäller flyg är mindre plan som kan ta 10-12 passagerare och drivs med elmotorer redan på väg. De kan åka 100 mil och kommer att revolutionera inrikesflyget.

Eldrivna lastbilar, bussar - även självgående - och andra vägbundna elfordon kommer också i rasande fart. Eldrivna hybridbilar som även kan flyga är också gå G. Jag skulle tro att när höghastighetsbanorna ska invigas är de redan obsoleta.

Risk för en ny "Göta kanal"

När Göta kanal började byggas 1810 för att vara helt körklar 22 år senare var det ingen som visste att järnvägsbyggandet skulle börja 25 år efter invigningen och snart göra kanalen till ett historiskt minnesmärke. Risken är det blir samma sak med höghastighetstågen.

När det gäller allt nytt som ska drivas med elektricitet så har Tyskland och vi bestämt att avveckla kärnkraften. Det blir tysk kolkraft och rysk gas som kommer att leverera elen till våra framtida tåg i hög hastighet.

Nä, se i stället till att våra befintliga järnvägar repareras och byggs ut med dubbelspår m.m. och att tågen kommer fram i tid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...