20 juni 2016

Olika bud om statinerna

Statiner är ett läkemedel i pillerform som man rekommenderas att ta ett av varje dag om man har för höga blodfetter, dvs. kolesterol. Har man haft en stroke eller en tia, som är en lättare variant av stroke, "tvingas" man äta statiner.

Jag har ätit statinpiller i ett och ett halvt år nu, sedan jag hade min tia. Och detta trots att mina kolesterolvärden är låga och ligger inom de accepterade intervallen. Men min doktor säger att jag ska fortsätta att ta pillren. "Dom som tar statiner lever längre än dom som inte gör det", sa han till mig.

Men nu har jag sett annan forskning som säger precis tvärtom. De som är över 60 år och har förhöjda värden av det onda LDL-kolesterolet lever längre än de som har låg värden. Alltså menar dessa forskare och experter - över 25 från olika delar av världen - att man inte ska äta statiner. Statiner har även biverkningar menar de, t.ex. risk för diabetes, darrningar, kramper, Alzheimer och mycket annat elände.

Vem ska man tro?

Att alla som blivit pensionärer måste ha piller verkar vara ett axiom. Statistik från Folkhälsoinstitutet visar att 55 % av männen mellan 65-84 år tar medicin mot högt blodtryck; 35 % av dem tar piller mot kolesterol (statiner) och 15 % mot diabetes. För kvinnor är motsvarande siffror 51, 29 och 9 %. Sen skulle jag tro att hälften av gubbarna även tar piller för (mot?) prostatan.

Vi äldre är en ren guldgruva för pillertillverkarna. Och det verkar som läkarna tjänar på det också. Varför skulle de annars skriva ut så många recept? Behöver vi verkligen alla dessa piller? Eller kan man undvika dem genom att ändra sin livsföring i stället?

Där försvann den miljövinsten!

Idag fyllde jag bilen med sorterade förpackningar i form av papper, papper, plast, glas m.m. och åkte till närmaste återvinningsstation i min kommun Sollentuna. Det blev den vid idrottsplatsen Sollentunavallen.

Containrarna var överfulla. Och det var mängder med kartonger och bärkassar fyllda med sopor på marken som inte fick plats. Jag ringde och rapporterade detta till insamlingsorganisationen som sköter återvinningen.

Då kom det en bil med ett släp fullt av kartonger och wellpapp. Jag sa till föraren att det var fullt, att jag ringt och tipsade honom att åka till någon av de stora soptipparna i stället. Han åkte därifrån.

Förmodligen var han en egen företagare, av fordonet att döma. Han borde ha åkt direkt till en riktig soptipp med sitt skräp. Men där hade han som företagare fått betala för att bli av med det. Det var nog därför han åkte till återvinningen i stället. Inte undra på att containrarna fort blir fulla.

Nåja, jag ville bli av med mitt avfall och åkte därför till en annan återvinningsstation i Sollentuna, den vid Silverdals griftegård. Där var containrarna för papp och plast också fulla men med våld lyckades jag pressa in mina sopor i alla fall. Jag ringde insamlingsorganisationen igen och rapporterade förhållandet.

Jag föreslog samtidigt att de kunde sätta upp webbkameror så kunde de se när det blev fullt. Men det kräver tillstånd, blev svaret. Och dessutom handlar det om över 6 000 återvinningsstationer. Ok, jag förstår att det kan bli svårt, svarade jag.

På grund av de fulla containrarna blev det en extratur med min bil på 5,6 km. Där försvann den miljövinsten!

19 juni 2016

Var kan man pumpa sin cykel?

När jag ska ut och cykla brukar jag med min egen cykelpump fylla på luft i däcken. Både i min och hustruns cykel. Det är kämpigt.

Jag vet att de flesta mackar har luftställen även för cyklar. Men jag har även fått veta (via Facebook) att i min hemkommun Sollentuna (som satsar hårt på cykelvänliga vägar) finns pumpställen vid pendeltågsstationerna och även vid Stinsens köpcentrum, vid huvudentrén. Det hade jag inte en aning om.

Men varför inte markera pumpstationerna för cyklar på de cykelkartor som finns för de flesta kommuner? Eller varför kan inte Cykelfrämjandet ta fram en app över alla sådana ställen i hela landet? Jag har faktiskt tipsat främjandet om detta. Ska bli intressant att se om de reagerar på mitt förslag. (Det kan ju hända att det redan är på G...)

Vid pendeltågsstationen i Sollentuna C finns cykelluften vid busstorgets södra ände, mellan kommunhuset (bilden) och Pendelkiosken. För den som inte vet att den finns just där var den inte lätt att hitta direkt, enbart med "pendeltågsstationen" som vägledning.

18 juni 2016

Ställ krav på invandrarna

De invandrare som kommer till Sverige har själva valt att komma. Ingen har tvingat dem hit. De kunde lika gärna har valt att ta sig till Ryssland, Polen, Norge, Lettland, Tyskland eller något annat land.

Det sätts ofta likhetstecken mellan invandrare och flyktingar. Men många invandrare tar sig hit av ekonomiska skäl och har inte flyktingstatus.

Här blir de väl mottagna. De får fickpengar, mat och husrum och de som fått asyl får flera olika bidrag till uppehället. En invandrad kvinna med tre barn kan få upp till ca 22 000 kr i månaden i olika bidrag, som är skattefria. De motsvarar en bruttoinkomst på mer än 30 000 kr. Jämför detta med vad en svensk fattigpensionär som jobbat och betalat skatt i hela sitt liv får att leva på.

Invandrarna har även rätt till retroaktiv föräldrapenning som för tre små barn i pengar motsvarar ca 260 000 kr. Till detta ska även läggas 12 000 kr SFI-bonus för den som fullföljer kursen.

Vi har flera hundratusen svenskfödda som stått i bostadskö i flera år, bl.a. många ungdomar. Samtidigt köper kommuner, bl.a. Malmö, bostadsrättslägenheter till invandrarna.

Det är positivt att många som kommer hit vill lära sig svenska och ta till sig våra värderingar för att så snabbt som möjligt komma in i det svenska samhället och göra rätt för sig. Men alla vill inte det. I stället håller de hårdnackat fast vid sina vanor och värderingar och fortsätter leva som de alltid gjort. Om vi åker till de länder flyktingarna kommer från måste vi anpassa oss till de seder m.m. som gäller där, t.ex. för kvinnor att vara beslöjade och mycket annat som är helt främmande för oss.

Jag tycker att vi svenskar har varit alldeles för flata och gullat för mycket med invandrarna. Det är dags att ställa krav på de som kommit hit; som att följa de lagar, seder och värderingar som gäller här. Här döljer vi inte ansiktet. Vi tar i hand när vi hälsar. Vi låter våra flickor träffa vem de vill och mycket mera.

Okej, vi har religionsfrihet här. Men allt "muslimskt" som påstås vara grundat på religiös grund är inte det. Det har tillkommit av andra skäl.

De som visar att de vill anpassa sig och stanna här ska vi vara generösa mot. Men vad ska vi göra med dem som inte vill det? Utvisa dem? Länderna de kommit ifrån vill inte ha dem tillbaka. Däremot tycker jag att den som integrerat sig, pratar svenska och försörjer sig själv och sin familj borde får stanna, asylskäl eller inte. Nu visar man ut sådana, vilket är fel.

Det är inte lätt. Hur vi än gör så kommer vi att få problem på grund av den stora invandringen. Den kostar dessutom. Väldigt mycket. Fredrik Reinfeldt sa att "vi ska öppna våra hjärtan". Snart säger väl Magdalena Andersson att "vi ska öppna våra plånböcker", dvs. acceptera höjda skatter på grund av att vi tagit emot en kvarts miljon utlandsfödda de senaste två åren. Suck!

Helt ok att spotta på sin lärare

En ettagluttare i en skola i Svenljunga var stökig och lydde inte sin lärare. När läraren försökte få ordning på ungen gav ungen honom en spottloska i ansiktet. Lärarens reaktion kom omedelbart. Ungen fick en dask på kinden, dvs. en örfil.

Läraren blev åtalad och dömd för ringa misshandel och fick pengaböter. Ungen begärde ersättning för kränkning och nu har målet avhandlatas i Högsta domstolen. Lärarens arbetsgivare, dvs. kommunen, tvingas betala 5 000 kr för "kränkningen". Så fungerar skollagen.

Men blev inte läraren "kränkt" av eleven? Att bli spottad i ansiktet skulle jag betrakta som en kränkning. Men det står nog inget i skollagen om vad som gäller om en lärare blir kränkt av en elev. Jag tycker skollagen skulle få ett tillägg om just detta.

I det här fallet borde även ungens föräldrar få betala 5 000 kr - men till läraren. Det kanske skulle få föräldrar att ta ansvar för sina ungars beteende i skolan.

3 juni 2016

Vikt och storlek ökar med åldern

När jag träffar en kompis som jag inte sett sedan ungdomen slås jag av att han har blivit storleken större. Inte till längden utan till bredden. Det gäller oavsett kön, måste jag tillägga.

Det verkar vara oundvikligt att bli lite rundhyllt när man passerat gränsen för pension. Jag själv är inget undantag. Några kilo har jag ökat sedan jag slutade jobba. Det är väl mindre stress samt mer mat och dryck som är orsaken. Att gå på gymmet ett par gånger i veckan och ta promenader verkar inte hålla kilona i schack.

Det moderna herrmodet med urvuxna kavajer med för korta ärmar och trånga byxor med korta ben är inget för oss vuxna män i mogen ålder. Alla mina kavajer som känns att de når ned till knäna är helt ute. Men jag spar dom. Modet kommer säkert att vända tillbaka.

Det går att dölja den ökade tjockleken på olika sätt, t.ex. att sluta ha tajta skjortor och gå upp en storlek i kläder m.m. Men alla verkar inte ha fattat det.

En som inte gjort det är TV-ankaret och charmören Claes Elfsberg, som trots att han är pensionerad är en flitig programledare i TV1:s nyhetsmorgon. Där intervjuar han ibland folk sittande i en soffa och alltså inte dold av ett bord. Han har fått en viss rundör. Det är väl helt okej. Men han borde undvika tajta skjortor med knappar som glipar över magen. Det ser inte kul ut i rutan.

Jag undrar när någon stylist påpekar det och ser till att han tar på sig en knapplös skjorta, typ t-shirt eller tennisskjorta i stället. Stor mage är ok, men inte gliporna i knappraden.

Olika vattenkokare


Bilden ovan visar en vattenkokare som Philips gjort. Den är helt okej. Det som är bra är att markeringen som visar vattennivån sitter på ena utsidan och därför är lätt att avläsa.

Bilden nedan visar en vattenkokare som Bosch gjort. Den är inte okej. Det som är skit är att markeringen som visar vattennivån är omöjlig att avläsa. Den sitter nämligen mitt för handtaget och är dessutom gjord i grå plast. Allt för att göra det svårt att avläsa hur mycket vatten man har fyllt i.

Tänk så olika en så här enkel vardagspryl kan utformas. Den ena bra, den andra dålig.

Offentligt anställda lovliga byten

Nu har Sveriges Radio via programmet "Kaliber" avslöjat att anställda vid en del församlingar i landet har varit på "nöjesresor" och gottat sig för medlemmarnas pengar. Kyrkoherdar m.fl. har fått krypa till korset (där fick jag till det!). Ärkebiskopen har uttalat sig och fördömt det hela.

Suck! Jag blir så trött. Det är inte första gången offentligt anställda, dessutom ofta lågavlönade, hängs ut på detta sätt. Det verkar som de förväntas jobba gratis dygnet runt och aldrig ska få något litet extra från sin arbetsgivare? Att skrivbiträden på pastorsexpeditioner, kyrkovaktmästare och kyrkogårdsarbetare och en och annan kantor får en extra bonus är stor synd enligt medierna, med "Kaliber" i spetsen.

Det som är synd är i stället att kyrkoherden inte gjorde ett smartare  skriftligt program för utlandsresan och studiebesöket. Om man sedan höll sig till programmet är en annan femma, som man kan hålla tyst om. Inom näringslivet förekommer fejkade program för studieresor som visas upp när Skatteverket hör av sig. Verkligheten har i många fall varit helt annorlunda.

Sveriges Radios och Sveriges Televisions anställda betalas via skattepengar, typ TV-avgift m.m. Det skulle vara intressant att veta vilka studieresor m.m. de gör och hur de resorna och programmen i praktiken varit upplagda. Men vem ska granska dem?



1 juni 2016

Hellre älgar än vargar

Vargstammen i vårt land har minskat från drygt 400 till 340 det senaste året.  De vargarna finns främst i Mellansverige, dvs. västra och norra Svealand och vi delar dem med Norge. En varg vet ju inte var gränsen går.

Vi har haft varg sedan tiotusentals år men på 1200-talet började man se dem som skadedjur och utrotningen började. På 1900-talet var de i stort sett borta.

De vargar vi nu har dödar ett 20-tal hundar och bortåt 400 får och nötdjur årligen. Under de senaste 300 åren har vargar dödat 16 människor (kända fall) och senast det hände var 2012 på Kolmårdens djurpark!

Men vargarna dödar desto fler älgar. Ett vargpar tar livet av minst två älgar i veckan eller ca 100-120 per år. Och det är de friska och välnärda djuren de tar, framför allt älgkalvar. Det är mer kött än vad de behöver för att livnära sig. Vargen är ju ett girigt rovdjur som dödar för nöjets skull.

Eftersom det främst är älgkalvar som stryker med medför det att föryngringen av älgstammen stannar upp och på sikt är det ett hot mot hela älgbeståndet.

Älgar är vargens vanligaste föda och de tar ca 60-80 % av älgtillväxten. Resten blir kvar till jägarna och till ökning av älgstammen. På flera håll i Mellansverige har älgjakten inställts helt då älgstammen minskat på grund av vargens härjningar.

Natur- och djurvänner och miljömuppar vill ha vargar i vårt land. Det har de kämpat för sedan många decennier tillbaka. Samtidigt uppmanar de oss vanliga konsumenter att sluta äta bl.a. nötkött. I stället ska vi äta mer viltkött som t.ex. älg.

Vargen ska vara kvar. Ät mer älgkött. Jag får inte ekvationen att gå ihop.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...