Centrala folkbokförings- och uppbördsnämnden (CFU) blev central valmyndighet för att kunna genomföra de allmänna valen 1970. Då behövde myndigheten förstärkas, bl.a. på blankettenheten. Man behövde någon som kunde hjälpa till att ta fram de blanketter m.m. som behövdes.
Jag anställdes hösten 1969 på CFU:s blankettenhet, trots att jag hade noll erfarenhet av blanketter och trycksaker. Det gick trots det bra. Jag lärde mig snabbt. Fick gå nån kurs. Sen rullade det på.
År 1971 gick CFU i graven och blev en del av det nybildade Riksskatteverket (RSV). Verket var från början även Central valmyndighet och administrerade de allmänna valen i många år och såg till att det fanns valsedlar och valkuvert, producerade utbildning för valförrättare, informerade de röstberättigade, skickade ut röstkort m.m. RSV var från början även chefsmyndighet för landets kronofogdemyndigheter.
Jag blev så småningom "informationschäfer" och ansvarade för informationen om skatter, allmänna val och kronofogderiet, som sedan delades upp på tre olika myndigheter. Den självständiga Valmyndigheten, helt skild från Skatteverket, bildades 2001 och den självständiga Kronofogdemyndigheten bildades 2008 och skildes helt från Skatteverket då.
Man brukar ibland säga att utvecklingen är som en pendel, som går fram och tillbaka. Det verkar vara sant. Nu har Valmyndigheten blivit en del av Skatteverket igen. Inte fullt ut, rent juridiskt, utan bara administrativt.
Sedan den 1 april i år är Skatteverket nämligen värdmyndighet för Valmyndigheten. Värdskapet innebär att Skatteverket ska upplåta lokaler och sköta administrativa uppgifter åt Valmyndigheten inom IT, juridik, kommunikation, inköp, internservice, ekonomi, personal, säkerhet och krisberedskap.
Jaha, så kan det alltså gå. (Nu återstår bara att Kronofogden blir en del av Skatteverket så är ordningen återställd. Sic!)
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar